Belg laat geluk steeds minder afhangen van geld

20/08/15 om 20:15 - Bijgewerkt om 20:14

De drie meest bepalende geluksfactoren volgens de Belg zijn de familie, de gezondheid en het sociaal leven.

Belg laat geluk steeds minder afhangen van geld

© iStock

"Met een gemiddelde score van 6,5 op 10, blijft het geluksgevoel van de Belg vrij stabiel tegenover vorig jaar. Maar we kijken de toekomst wel met wat meer vertrouwen tegemoet." Dat blijkt uit de jaarlijkse "geluksbarometer" van verzekeringsbedrijf AG Insurance. "Meer dan 1 Belg op 3 geeft zichzelf een hoge score voor zijn huidig geluksgevoel. Dat aantal stijgt tot meer dan 1 op 2, als je vraagt hoe zij hun geluk in de toekomst inschatten", zo stelt AG Insurance vast, op basis van een analyse door het onafhankelijke onderzoeksbureau InSites bij meer dan 2.600 Belgen tussen maart en juli 2015.

West-Vlamingen zijn gelukkigste Belgen

De meeste gelukkige Belgen (met een score van 8 of meer) wonen in West-Vlaanderen (41 pct), Antwerpen (39 pct) en Namen (39 pct). In Limburg (29 pct) en Henegouwen (30 pct) liggen deze cijfers een stuk lager. De grootste optimisten wonen in Oost-Vlaanderen (61 pct) en Namen (62 pct), want zij kijken volgens deze steekproef de toekomst met het meeste plezier tegemoet.

Mensen die op het platteland wonen zijn ook gelukkiger (41 pct) dan mensen die in de stadsrand (33 pct) of in het stadscentrum wonen (32 pct), zo wijst de AG Insurance-geluksbarometer nog uit.

Opmerkelijk is, volgens de onderzoekers, dat geld ons blijkbaar minder bezighoudt dan vorig jaar. In juni 2014 gaf de Belg aan dat zijn financiële situatie tot de drie meest bepalende geluksfactoren voor hem behoorde, naast gezondheid en zijn familiaal leven. Dit jaar is dat niet meer het geval: de drie meest bepalende geluksfactoren zijn nu de familie, de gezondheid en het sociaal leven.

Gelukkiger is gezonder

Waarom deze geluksbarometer? "Omdat de notie geluk deel uitmaakt van onze maatschappelijke opdracht", antwoordt Gerrit Feyaerts van AG Insurance. "Als verzekeraar willen we onze klanten behoeden voor risico's en bijdragen tot een gelukkig leven. Wie zich gelukkig voelt, is vaak ook gezonder, staat positiever in het leven, presteert beter op het werk en is gemotiveerder. Vanuit dat referentiekader is het voor ons belangrijk om te weten hoe het gesteld is met het geluksgevoel van de Belg." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners