Belg eet minder vlees door crisis

02/05/13 om 13:47 - Bijgewerkt om 13:47

De Belg eet door de crisis minder vlees. Varkensvlees blijft het populairst.

De Belg eet door de crisis minder vlees. Dat blijkt uit een onderzoek van GfK PanelServices Benelux in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw, VLAM.

In 2012 daalde het thuisverbruik van vlees (inclusief gevogelte, konijn en wild) met 3,6 procent naar gemiddeld 30,4 kilogram per persoon. De belangrijkste vleescategorie blijven de vleesmengelingen.

Voor het eerst in jaren tekende deze categorie echter geen verdere winst op. De meest geconsumeerde pure vleessoorten zijn in volgorde van belangrijkheid varkensvlees, kip, rundvlees, kalfsvlees en lams- en schapenvlees. Lams- en schapenvlees en kalkoen zijn de voornaamste stijgers in 2012, maar ze vertegenwoordigen slechts een beperkt marktaandeel.

Vis

Wanneer we het verbruik van vis en vlees vergelijken, zien we dat de voorkeur van de Belg blijft uitgaan naar vlees. In 2012 nam vlees 87,7 procent van het volume in, tegenover 12,3 procent voor vis. Vers blijft de voorkeur genieten boven diepvriesvlees. Maar liefst 95,4 procent van het aangekochte volume vlees is vers.

Voor het onderzoek werden 5.000 Belgische gezinnen ondervraagd. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners