'Belg betaalt groot deel van ziektefactuur zelf'

12/01/16 om 00:37 - Bijgewerkt om 07:13

De Belgische gezondheidszorg is in het algemeen toegankelijk, maar toch betaalt de Belg een groot deel van zijn factuur zelf. Dat blijkt dinsdag uit het driejaarlijkse rapport over de performantie van het Belgische gezondheidssysteem, gepubliceerd door het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE), het RIZIV en het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV).

'Belg betaalt groot deel van ziektefactuur zelf'

© iStock

Het rapport lijst de sterktes en de zwaktes van ons gezondheidssysteem op, en is gebaseerd op gegevens uit de periode 2008-2013. Daaruit blijkt dat de Belg 18 procent van de totale ziektekost zelf betaalt, wat veel is in vergelijking met andere Europese landen.

Gezondheidspromotie blijkt een pijnpunt in ons land. Zo zijn er nog steeds even veel volwassenen met obesitas, wordt er nog altijd veel gerookt en is er bij jonge mannen nog veel riskant alcoholgebruik. Ook op het vlak van geestelijke gezondheidszorg zijn niet alle cijfers positief. Nog altijd zijn er in ons land veel zelfdodingen, blijft het aantal opnames in een psychiatrische instelling stijgen, en worden er steeds meer antidepressiva genomen.

Met de lange wachttijden voor een eerste contact met een centrum voor geestelijke gezondheidszorg, kan ook de toegankelijkheid heel wat beter.

Wel blijkt de efficiëntie van ons gezondheidssysteem te verbeteren. Generische geneesmiddelen worden meer gebruikt en de klassieke ziekenhuisopnames met minstens een overnachting daalt ten voordele van de dagoperaties.

De totale kost van de gezondheidszorg maakt 10,2 procent van het Belgische bruto binnenlands product uit, wat iets meer is dan het Europese gemiddelde. Het rapport moet beleidsmakers helpen bij het stellen van hun prioriteiten. (Belga)

Onze partners