Belg bereidt eigen begrafenis voor

30/10/08 om 14:46 - Bijgewerkt om 14:45

Bron: Knack

Vele mensen bereiden hun eigen uitvaartplechtigheid voor. Kerkhofbezoek op Allerheiligen is sterk ingeburgerd.

De Belg bereidt zijn eigen begrafenis ruim op voorhand voor. Eén op vijf mensen heeft terzake al een regeling getroffen.

Dat blijkt uit het onderzoek 'De markt van de dood' van het Onderzoeks- en informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) dat vlak voor het Allerheiligenweekend werd gepubliceerd.

Het voorbereiden van de uitvaart kan verschillende vormen aannemen. Er zijn mensen die een verzekering voor de begrafeniskosten afsluiten, een uitvaartplan hebben of al een begrafenisondernemer, het soort plechtigheid of het kerkhof waar men begraven wil worden gekozen hebben.

Kerkhofbezoek op Allerheiligen blijft traditie

De dodenherdenking op Allerheiligen blijft sterk ingeburgerd. Uit het onderzoek moet blijken dat 55 pct van de Belgische bevolking op 1 november naar het kerkhof gaat.

Ook veel mensen (14 pct) brengen op Allerzielen, de dag na Allerheiligen, een bezoek aan het kerkhof om overleden familieleden of vrienden te eren.

Over het algemeen is de Belg tevreden over de begrafenisondernemers. Maar de informatie over prijzen en diensten kan beter.

Minder dan 40 pct (39) zegt exact te weten hoeveel een uitvaartplechtigheid kost. Het (beperkte) onderzoek werd gehouden in november 2007 bij 677 Belgen van 18 jaar en ouder.


Onze partners