Belfortploeg doet niet mee aan verkiezingen

26/04/12 om 15:10 - Bijgewerkt om 15:10

De Gentse ex-Vlaams Belangers die zich tot 'Vlaams Belfort' omdoopten, doen "uit tactische overwegingen" niet mee aan de verkiezingen, zegt Kristina Colen. Haar dochter staat op de N-VA-lijst.

Belfortploeg doet niet mee aan verkiezingen

© Belga

"Als wij opkomen, dan zal dat de oppositie in Gent verzwakken", aldus Colen. "Bovendien sta je als partij met enkele verkozenen bijzonder zwak." Colen stopt met actieve politiek, zegt ze in Het Laatste Nieuws, maar ze blijft wel actief binnen de beweging. "We hebben nu nog een aantal dossiers voor de verkiezingen af te werken, en daarna gaan we als een denktank, als wakkere burgers, verder."

Kopman Francis Van den Eynde verklaarde eerder al te stoppen met actieve politiek. Geert De Jaeger, twaalf jaar gemeenteraadslid en twee jaar provincieraadslid, wil nog verder gaan. Hij overlegt nu met twee overblijvende Belforters. "Ik had gedacht dat er nog overleg zou zijn met Kristina Colen, maar ze heeft besloten een verklaring te doen. We zullen ons moeten neerleggen, denk ik. Voor de Vlaamse zaak is het wel beter dat we niet meer opkomen."

Vlaams Belang reageert koel

Bij Vlaams Belang wordt koel gereageerd. "Ik ben altijd uitgegaan van onze eigen sterkte", aldus lijsttrekker Johan Deckmyn. "We waren altijd sterk met onze merknaam en het zou niet de eerste of laatste keer zijn dat een partij tegen ons opkomt. De kiezer die echt gaat voor een radicaal Vlaams programma heeft in Gent maar één keuze meer, want Siegfried Bracke zegt zelf dat N-VA geen taalpartij is.

Dochter Colen op N-VA-lijst

Geertrui Vercaemer, de 19-jarige dochter van Kristina Colen, krijgt een "prominente" plaats op de N-VA-lijst. Dat bevestigt lijsttrekker Siegfried Bracke.

"Geertrui Vercaemer is politiek geëngageerd, heel slim en betrokken", aldus Bracke. "We hebben een goed en lang gesprek gehad en ik ben blij dat ze de moed heeft om de stap te zetten." Bracke vindt het een troef dat ze enerzijds jong is en anderzijds uit het netwerk van "Vlaamsvoelende Gentenaars" komt. Dat ze de dochter is van een Belfortploeglid doet niet terzake.

Bracke: 'Deur blijft dicht voor Belforters of Belangers'

"Het is een meerderjarige vrouw die zelf denkt en keuzes maakt. Als mijn kinderen op de lijst van een andere partij staan, dan is dat zo", aldus Bracke. Hij herhaalt wel dat de deur dicht blijft voor Belforters of Belangers die de stap naar de N-VA-lijst willen zetten.

De plaats van de studente kinesitherapie wordt later bekend gemaakt, maar het wordt een "prominente" plaats in de eerste helft. Bracke voegt er wel nog aan toe dat de open ledenvergadering formeel het licht op groen moet zetten. "Maar dat is een procedure voor iedereen die op onze lijst komt."

Geertrui Vercaemer was nog niet bereikbaar voor commentaar. (Belga/SD)


Onze partners