'Belastingverlaging is niet enkel voor de rijken' (N-VA)

01/11/13 om 18:05 - Bijgewerkt om 18:05

Dat de belastingverlaging van de N-VA er enkel zou zijn voor 'de rijken' is klinkklare onzin. Zo reageert de N-VA op de eerdere kritiek van professor Economie André Decoster (KU Leuven).

'Belastingverlaging is niet enkel voor de rijken' (N-VA)

Bart De Wever, Jan Jambon en Ben Weyts © BELGA

In aanloop naar de verkiezingen stelt N-VA voor om de personenbelasting te verlagen. In twee fases wordt de 40 procent-schijf daarbij verbreed, zodat enkel grootverdieners nog tegen 50 procent worden belast.

Decoster ging aan de hand van een uitgebreid simulatiemodel na wat de impact zou zijn voor arm en rijk, en kwam tot de vaststelling dat het voornamelijk de rijkere gezinnen in Vlaanderen zijn die winnen bij dit voorstel.

Fout, zegt N-VA. De partij deed zelf een simulatie en wijst erop dat in de laagste decielen van Decoster mensen zitten met een vervangsinkomen (niet actieven) en mensen die geen volledig inkomen genieten (pas afgestudeerden, jobstudenten, enzovoort). "Deze groep betaalt geen of nauwelijks belastingen en kan dus per definitie niet genieten van een belastingverlaging. Men moet eerst belastingen betalen alvorens men kan genieten van een belastingvermindering."

Klinkklare onzin

Het belastingvoordeel van de N-VA is gericht op de lage en middeninkomens, gaat de partij voort. "97,5 procent van alle voltijdse werknemers geniet in ons model van een belastingvoordeel. Het belastingvoordeel begint al te spelen vanaf een brutoloon van 1.852 euro. 95 procent van alle werknemers heeft een hoger brutoloon."

"Dat de belastingverlaging van de N-VA er enkel zou zijn voor 'de rijken' is dan ook gewoon klinkklare onzin. Wanneer een brutoloon boven de 4.500 euro uitkomt, neemt het belastingvoordeel niet meer toe", besluit N-VA. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners