Belastingparadijzen: ‘Niet hoge belastingdruk, wel onrechtmatige verdeling is probleem’

Simon Demeulemeester

Een transparanter en eerlijker belastingsysteem kan de kapitaalvlucht naar belastingparadijzen indijken.

In De Zevende Dag debatteerden professor fiscaliteit Michel Maus (VUB), bedrijfsleider Wouter Torfs, N-VA-fractieleider in de Kamer Jan Jambon en staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) over het dossier van de belastingparadijzen. ‘Niet de belastingdruk zelf, maar wel de onrechtmatige verdeling is de oorzaak van de kapitaalvlucht’

Jan Jambon (N-VA): “Dit is zoals doping in het wielrennen: men weet dit. Het is een ongelofelijk bedrag. Maar opletten: niet elke off shore-activiteit is illegaal of fraude. We mogen niet alles op een hoop gooien en alles meetrekken in een sfeer van fraude. De grote meerderheid van de mensen in de bedrijfswereld werken van ’s morgens tot ’s avond hard en leveren de staat veel op. Maar uiteraard moet elk geval van fraude hard aangepakt worden.”

Professor Michel Maus legde het verschil uit tussen belastingfraude en belastingontwijking: “Het is een dunne lijn. Als een diamantbedrijf voor 50 miljoen euro diamanten koopt in Zuid-Afrika, en die verkoopt voor 150 miljoen euro in België, dan maakt het 100 miljoen euro winst. Daar de belastingen op ontwijken kan dat bedrijf doen door naar Bermuda te trekken en de winst op te delen in 90 miljoen euro in Bermuda en 10 miljoen in België. Dat is onrechtmatige winstverschuiving en dat is fraude.”

Wouter Torfs, CEO van het gelijknamige schoenenbedrijf, noemde het spijtig dat ” alle Belgische KMO’s, die onder de bijna hoogste belastingdruk ter wereld vallen, verdacht worden van fraude.” Ook staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) sprak van “heel gevoelige discussies”. “Het blijft wel schrikken, die bedragen. Ik ben tevreden dat dit op zo’n grote schaal naar boven is gekomen.”

Michel Maus: ‘Nieuwe edelen krijgen superprivileges’

Professor Maus benadrukte ook dat niet enkel de superrijken naar belastingparadijzen trekken. “RTBF heeft dat aangetoond. Een vrouw trok met 200.000 euro, gevonden in de kluis van haar pas overleden moeder, naar een bank die net miljarden staatsteun gekregen had. Zij kreeg perfect uitgelegd hoe dat geld, via een kantoor daar, naar een belastingparadijs gesluisd kon worden.”

De vraag die echt gesteld moet worden, aldus Maus, is dan ook waarom mensen op zoek gaan naar die structuren. ” Meestal geeft men de belastingdruk op als reden. Dat geloof ik niet, ik denk dat het meer te maken heeft met de onrechtmatige verdeling van die belastingdruk. Er zijn een aantal actoren, die ik de nieuwe edelen noem, die op fiscale superprivileges kunnen teren. Multinationals kunnen genieten van de notionele interestaftrek, een systeem waar meneer Torfs veel minder gebruik van kan maken.”

Wouter Torfs is het daar mee eens. “De complexiteit van onze wetgeving helpt mee aan het amalgaam. De wetgeving doet denken aan de Belgische koterijen. We moeten een duidelijk en transparant systeem hebben. Met minder aftrekmogelijkheden, maar met een lager tarief. Niemand betaalt graag belastingen, maar je kan wel het gevoel hebben dat het rechtvaardig is. Als je nu naar Europa kijkt, dan zitten wij aan de hoogste tarieven en de meest complexe wetgeving. Dat moet grondig herdacht worden, transparanter worden en niet om de haverklap veranderen.”

John Crombez: ‘Waarom trekken groote vermogens weg, we hebben toch geen hoge belastingen op inkomen uit vermogen?’

John Crombez reageerde dat niemand tegen transparantie en een eerlijke verdeling kan zijn. “Er zit echter een contradictie in dat verhaal. We hebben inderdaad de hoogste belastingen op arbeid, maar niet op inkomen uit vermogen. Hoe komt het dan dat die hoge inkomens beslissen om geen belastingen te betalen? Het zijn geen arbeiders die naar de Kaaimaneilanden trekken om de belastingen te vermijden.”

Jambon repliceerde met een verwijzing naar de Scandinavische landen: “Zij hebben ook een hoge belastingdruk. Maar de output is convenabel, wat ze terugkrijgen is heel groot. De Belgische staat presteert erg triestig inzake efficiëntie. We zouden aan twee derde van de kostprijs moeten kunnen werken volgens een studie van de Europese centrale banken.”

Jan Jambon: ‘Investeer opbrengsten uit fraudebestrijding in bonafide economie’

Volgens oppositieleider Jan Jambon moet het geld dat de fraudebestrijding oplevert, opnieuw geïnvesteerd worden in de bonafide economie: “Bijvoorbeeld om de loonlasten omlaag te halen.” Een goed voorstel, aldus Crombez, dat al toegepast wordt in de bouwsector: “Bouwbedrijven die hun werknemers registreren, broodnodig tegen de sociale dumping uit Oost-Europa, krijgen loonlastenverlagingen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content