'Belastinginspectie legt bom onder gemeentekassen'

03/12/14 om 06:01 - Bijgewerkt om 06:01

De Bijzondere Belastinginspectie zet de financiering van investeringen door lokale overheden op losse schroeven. De belastingdienst stuurde het Ieperse Autonoom Gemeentebedrijf Vauban een proces-verbaal voor de btw die het volgens de BBI onterecht recupereerde.

'Belastinginspectie legt bom onder gemeentekassen'

Dieter Detour, schepen van Financiën in Ieper © Belga

Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

De BBI vindt dat het Ieperse Autonoom Gemeentebedrijf Vauban, dat zich bezighoudt met recreatie, cultuur en sport, sinds 2011 onterecht btw recupereert, omdat het net zoals een gemeentelijke overheid geen winstoogmerk heeft. Verlies en winst zijn voor rekening van de stad. De inspectie stuurde een proces-verbaal met een vordering van 1,5 miljoen euro naar het gemeentebedrijf. Met de achterstallige interesten en de boete erbij zou de rekening oplopen tot bijna 5 miljoen.

In de gemeenteraad gaf schepen van Financiën Dieter Deltour uitleg over de situatie.

Het stadsbedrijf vecht de beslissing aan. Het heeft een aanvraag tot bemiddeling gedaan bij de belastinginspectie.

Tot een boete komt het dus nog niet meteen, maar het gaat om een belangrijke testcase, die voor de financiering van lokale investeringen mogelijk verstrekkende gevolgen heeft. Vlaanderen telt 168 autonome gemeentebedrijven en 18 autonome provinciebedrijven die tot dusver btw kunnen recupereren.

(Belga/RR)

Onze partners