Belastingbrief voor Duitse dwangarbeid: 'bijzonder pijnlijk' (Van Quickenborne)

27/12/11 om 16:33 - Bijgewerkt om 16:33

Minister Van Quickenborne zal het probleem aankaarten bij zijn Duitse collega, zodat zo snel mogelijk klaarheid kan worden verschaft.

Belastingbrief voor Duitse dwangarbeid: 'bijzonder pijnlijk' (Van Quickenborne)

© Reuters

Minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne vindt het ongehoord dat mensen die voor dwangarbeid werden weggevoerd nu plots toch Duitse belastingen moeten betalen op hun Duits pensioen. "Het is bijzonder pijnlijk dat mensen zovele jaren later opnieuw met het trauma van de oorlog worden geconfronteerd", zegt hij.

In het West-Vlaamse Menen kreeg de weduwe van een gewezen dwangarbeider deze week de achterstallige rekeningen in de bus voor de periode tussen 2005 en 2010. Ze moet belastingen betalen voor het pensioentje dat ze ontvangt omdat haar man er van 1942 tot 1945 als dwangarbeider werkte.

Nochtans heeft het Duitse parlement onlangs een wet gestemd die dwangarbeiders vrijstelt van pensioenheffing. Minister Van Quickenborne laat onderzoeken hoe het kan dat er nu toch Duitse brieven opduiken met de vraag tot betaling. De minister zal het probleem ook aankaarten bij zijn Duitse collega, zodat zo snel mogelijk klaarheid kan worden verschaft. (Belga/INM)

Onze partners