Live 'Belangrijke, nadelige impact op de al kwetsbare economie' (Kris Peeters)

24/11/14 om 06:46 - Bijgewerkt om 20:23

De provinciale stakingen hebben "een belangrijke, nadelige impact gehad op de al kwetsbare economie", maar de acties van de vakbonden zijn "grotendeels sereen verlopen", zegt vicepremier Kris Peeters.

'Belangrijke, nadelige impact op de al kwetsbare economie' (Kris Peeters)

© Belga

 • Einde liveblog

  Bedankt om bij ons te volgen.

 • Staking afgelopen, opruimen begonnen

  De Antwerpse Italiëlei is maandagavond om 19.00 uur stilaan opnieuw grotendeels opengesteld voor het verkeer. Het verkeer werd zo veel mogelijk uit de buurt gehouden van havenarbeiders die aan hun aanwervingslokaal samenkwamen. De oproerpolitie stond in de zijstraten van de Italiëlei klaar om in te grijpen. Ondertussen is de groep havenarbeiders in de buurt van het aanwervingslokaal aanzienlijk uitgedund. Er wordt wel nog een oogje in het zeil gehouden bij een kleine groep resterende havenarbeiders. De brandweer is intussen ook begonnen met het opruimen van afval.

 • Staking lijkt op haar einde te lopen

 • Waaslandtunnel opnieuw open voor verkeer

 • 'Belangrijke, nadelige impact op de al kwetsbare economie' (Kris Peeters)

  De provinciale stakingen hebben "een belangrijke, nadelige impact gehad op de al kwetsbare economie", maar de acties van de vakbonden zijn "grotendeels sereen verlopen". Die balans heeft CD&V-vicepremier en minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters gemaakt. "Demonstraties en stakingen geven door middel van een in se negatieve dynamiek het belang aan van een goed sociaal overleg", zo reageert Peeters nog.

 • Nog zo'n 200 havenarbeiders ter plaatse

  Zo'n 200 havenarbeiders zijn nog steeds aanwezig aan hun aanwervingslokaal. Dat meldt VTM Nieuws. De politie blijft alert tot de laatste actievoerders naar huis zijn gekeerd.

 • Moeite om havenarbeiders in toom te houden

  Op het kruispunt tussen de Italiëlei en de Londenstraat hebben vakbondssecretarissen en déléguées sinds maandagnamiddag heel wat moeite om verschillende havenarbeiders in toom te houden. In de buurt van het kruispunt bevindt zich het aanwervingslokaal voor havenarbeiders, het zogenaamde "kot".

  Enkele honderden dokwerkers zijn er in de loop van de dag samengekomen in het kader van de stakingsdag. Af en toe probeert een groep heethoofden zich richting het centrum te verplaatsen. Vakbondsmedewerkers komen stevig tussenbeide om de groep te bedaren en terug te sturen. Voorlopig trekken de havenarbeiders zich steeds terug richting kot. Bij de pogingen om op te stappen naar het stadscentrum, krijgen de pers en aanwezige fotografiestudenten verwijten naar het hoofd geslingerd en worden ze aangemaand te stoppen met fotograferen en filmen.

 • Oproerpolitie zet straten af in Antwerpen

  In Antwerpen is de politie begonnen met het afsluiten van de zijstraten van de Italiëlei. Arrestatiewagens, een waterkanon en verschillende combi's met agenten in wapenuitrusting lijken zich zo klaar te maken voor een mogelijke optocht van de havenarbeiders, die omstreeks 18.00 uur nog steeds verzameld staan ter hoogte van hun aanwervingslokaal, het kot. De sfeer bij de havenarbeiders lijkt veeleer kalm. Hun aantal is intussen ook sterk afgenomen.

 • Jan Herregods

  In het holst van de Antwerpse stakingsdag: 'Als de regering arrogant doet, worden de mensen boos'

  Afgezette straten, brandende paletten en een aangename late herfstzon. De eerste nationale stakingsdag is geslaagd, vinden de vakbonden. Knack.be trok mee langs de verschillende piketten.

  'Dit is een mooie opwarmer voor 15 december,' klinkt het. Maar ook: stilte op dé vraag die aan de stakingspiketten weerklonk: 'Wat na 15 december?'

 • Ook tijdens avondspits nagenoeg geen treinen richting Antwerpen en Limburg

  De avondspits zal hetzelfde beeld geven als de ochtendspits. Er rijden nagenoeg geen treinen tussen Brussel en Antwerpen, en rijden ze enkel tot Mechelen. Vanuit Brussel is nagenoeg geen treinverkeer tot Hasselt. Op de spoorlijn Gent-Antwerpen is het treinverkeer beperkt tot Sint-Niklaas. De helft van de treinen rijdt.

  Tussen Brussel en de luchthaven rijdt de helft van de treinen. In de rest van het land is het spoorverkeer op de hoofdlijnen zo goed als normaal, al blijven afgeschafte treinen mogelijk.

  Op de lijn Brussel-Leuven-Luik rijdt drie kwart van de treinen, de rest is afgeschaft.

 • Niet alle reizigers krijgen compensatie van NMBS

  De staking in vier provincies veroorzaakt hinder op het spoor in heel België, maar niet alle treinreizigers kunnen rekenen op een compensatie van de NMBS. Wie een ticket kocht toen al bekend was dat er gestaakt ging worden, is eraan voor de moeite. Abonnees worden wel vergoed, als hun trein niet reed of sterk vertraagd was tenminste. De reiziger moet de compensatie zelf aanvragen via de website van de NMBS. Een compensatie wordt uitbetaald in een waardebon voor wie een los ticket kocht, en via een elektronische portemonnee voor wie een abonnement heeft.

 • Poppen die Michel en Timmermans voorstellen verbrand

  In Aarlen zijn poppen verbrand die premier Charles Michel en VBO-topman Pieter Timmermans voorstellen.

  Charles Michel en VBO-topman Pieter Timmermans werden symbolisch verbrand.

  Charles Michel en VBO-topman Pieter Timmermans werden symbolisch verbrand. © Belga

 • Jan Herregods

  Toespraken en optredens

  In de Roma verzamelen de actievoerders nog voor toespraken en optredens. Die staan nog gepland tot half drie.

 • Jan Herregods

  De Leeuw: 'Wij hopen dat de regering luistert'

  De ABVV-voorzitter wil niet op de feiten vooruit lopen. 'Wij hopen dat de regering luistert, en dat er opnieuw werk wordt gemaakt van sociaal overleg met inhoud. Over wat er na de nationale staking van 15 december gaat gebeuren, kan ik nu nog niets zeggen. We kijken in de eerste plaats vooruit naar de volgende actiedagen.'

 • Jan Herregods

  De Leeuw: 'Steeds meer burgers steunen ons'

  'De staking is geslaagd', benadrukt Rudy De Leeuw. 'We hebben op een serene manier een duidelijk signaal gegeven vandaag. Het is duidelijk dat deze beweging groeit. Er zijn de piketten in de haven maar ook andere sectoren laten zien dat ze ons steunen. Daarnaast zijn er ook steeds meer burgers die ons steunen.

 • Kevin Van der Auwera

  Politie waakt voor huis Bart De Wever

  Politie voor huis De Wever

  Politie voor huis De Wever © Beeld VRT

 • Kevin Van der Auwera

  Gevreesde rellen blijven voorlopig uit

  De meeste aandacht op deze eerste provinciale actiedag gaat naar Antwerpen. De politie is er op alles voorbereid om eventuele rellen zoals bij de nationale betoging, waar ook havenarbeiders bij betrokken waren, in de kiem te smoren, maar voorlopig gaat het er grotendeels gemoedelijk aan toe.

 • Kevin Van der Auwera

  Nauwelijks hinder in Mechelen

  Het Mechelse stadsbestuur meldt dan weer dat de loketten, kinderopvangverblijven en het onderwijs daar nauwelijks onregelmatigheden vertonen. Diensten waar er personeel staakt, werken toch vrijwel normaal dankzij enkele herschikkingen.

 • Kevin Van der Auwera

  Hinder bij afvalophaling en kinderopvang in Antwerpen

  De provinciale actiedag van de vakbonden zorgt ook bij de dienstverlening van de stad Antwerpen voor de nodige hinder. Net zoals bij de nationale betoging van 6 november zijn de meeste kinderopvanglocaties gesloten en zal niet al het huisvuil worden opgehaald, vooral dan in Deurne en rond de Belgiëlei. De achterstand zal zo snel mogelijk worden goedgemaakt, met GFT-afval als prioriteit. Verder zijn ook alle containerparken dicht, is er geen grofvuilophaling en worden niet alle papiermanden leeggemaakt. De meeste sportlocaties zijn maandag gewoon open, op een vijftal zwembaden en enkele sporthallen na. Op elk van die plekken is informatie beschikbaar over de geopende locaties in de buurt. Ook de meeste OCMW-diensten werken zoals op een normale dag. In het stedelijk onderwijs hielden zowat een kwart van de basisscholen de deuren gesloten, maar er is opvang voorzien in nabije scholen die wel open zijn. Bij de stedelijke kinderopvang zijn 29 van de 33 locaties dicht.

Onze partners