Beke: ‘Wij willen dé volkspartij blijven’

CD&V-voorzitter Wouter Beke gaf op de kandidatendag van zijn partij de eerste aanzet richting verkiezingen van 2014. ‘Wij willen dé volkspartij blijven’

CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft op de kandidatendag van zijn partij de eerste aanzet gegeven richting verkiezingen van 2014. “Wij willen dé volkspartij blijven”, drukte hij zijn partijgenoten op het hart. “We gaan voor duidelijk en ondubbelzinnig leiderschap, ook wanneer de tocht moeilijk is. Want onze gidsen zijn ervaren.”

CD&V trommelde zijn nieuwgekozen mandatarissen op voor een kandidatendag. De partij wil zijn nieuwe beleidsmakers zo klaarstomen voor de komende zes jaar, of ze nu gemeenteraadslid, OCMW-raadslid, schepen of burgemeester werden. Kopstukken Steven Vanackere, Kris Peeters en Wouter Beke spraken vooraf de troepen toe. Voorzitter Beke blikte alvast vooruit naar 2014, wanneer de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen zullen samenvallen. “Ik wind er geen doekjes om,” klonk het, “het einddoel moet zijn in 2014 een pak meer mensen voor CD&V te winnen. Door onze stijl, onze standpunten en onze oplossingen.”

Ordewoord daarbij is vernieuwing. “Op de stronk die rijke vruchten heeft voortgebracht, moeten we nieuwe scheuten enten”, zei Beke. Een nieuwe “stronk of wortels” zijn volgens hem echter niet nodig. Wel moet CD&V de stijl en methoden vernieuwen. “We zullen zeggen, in duidelijke taal en heel concreet, welke weg we voorstaan”, verzekerde de kopman. “Niet met revolutie, maar met evolutie nemen we beslissingen om stap voor stap vooruit te gaan. We kiezen niet de afrit, maar de weg vooruit.”

Erg concreet werd het allemaal nog niet. Maar de lokale verkiezingen van 14 oktober gaven minister-president Peeters alvast goede hoop. “Driehonderdenacht gemeenten vormen Vlaanderen”, zei hij. “Daarin zijn er tweehonderdenvijf waarin we deel uitmaken van meerderheid. Dan betekent dit, en dat is zuivere logica: CD&V is dé partij van en voor Vlaanderen.” (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content