Beke stelt uitspraak Homans 'ik overstijg polarisering' ter discussie

21/04/16 om 11:14 - Bijgewerkt om 13:30

'Hoe mag ik van een minister verwachten dat zij discriminatie bestrijdt, als zij de schadelijke werking ervan negeert?', reageert Wouter Beke (CD&V) op uitlatingen van Liesbeth Homans (N-VA).

Beke stelt uitspraak Homans 'ik overstijg polarisering' ter discussie

Wouter Beke © Belga

CD&V-voorzitter Wouter Beke maakt zich zorgen. 'Hoe mag ik van een minister verwachten dat zij discriminatie bestrijdt, als zij de schadelijke werking ervan negeert?' Dat schrijft hij in een opiniestuk in De Standaard, verwijzend naar eerdere uitlatingen van Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA).

Homans: 'Ik overstijg de polarisering'

Homans schreef namelijk in De Morgen dat ze het beu is om 'elke dag te moeten lezen en aanhoren dat zo goed als elke Vlaming een racist is en per definitie discrimineert en stigmatiseert.'

Homans stelt dat ze geen boodschap heeft aan mensen die polariseren, die het wij-zijgevoel versterken. 'In tegenstelling tot bepaalde politici en opiniemakers overstijg ik die polarisering', klinkt het.

Voorts verspreidt ze de boodschap dat elke nieuwkomer het heft in eigen handen moet en kan nemen. 'Mogen we nog enige verantwoordelijkheidszin verwachten van mensen van buitenlandse afkomst of zijn we dan opnieuw aan het discrimineren en stigmatiseren?'

Ontkennen

Beke benadrukt de bekommernissen van Homans te delen. 'Dat onder de werklozen of vroegtijdige schoolverlaters veel mensen van buitenlandse afkomst zijn, dat valt op. Maar als u de verantwoordelijkheid voor werkloosheid of vroegtijdig schoolverlaten volledig bij het individu legt, verliest u mij', klinkt het.

Volgens de CD&V-er is mensen 100 procent individueel verantwoordelijk stellen voor hun lot, de sociologische realiteit ontkennen. 'Niet alleen het individu, ook de context speelt een rol.' (AVE)

Groen: 'CD&V moet daad bij het woord voegen'

'Als CD&V echt meent wat ze poneert, dan moet ze daar ook naar handelen', reageert zegt Vlaams parlementslid An Moerenhout (Groen). Volgens haar heeft Beke het als socioloog 'bij het rechte eind.'


'Via viceminister-president Hilde Crevits heeft hij een stem in de Vlaamse Regering. Hij moet deze dan ook gebruiken om Homans en haar beleid bij te sturen, in plaats van haar vrij spel te geven binnen de Vlaamse regering', aldus Moerenhout.


'Het integratiebeleid dat minister Homans vandaag uittekent, houdt drastische veranderingen tegenover het verleden in. Het nieuwe beleid dat zij op poten wil zetten, is even kil als haar visie erop. De sterksten krijgen meer kansen en de zwaksten minder. CD&V is als coalitiepartner medeverantwoordelijk voor dat nieuwe beleid.' (Belga)

Onze partners