Beke is 'ballonnetjes' van N-VA beu

31/08/16 om 21:00 - Bijgewerkt om 21:26

Er zit een haar in de boter tussen de coalitiepartners CD&V en N-VA. Na zijn partijgenoten en ministers Kris Peeters en Koen Geens haalt ook CD&V-voorzitter Wouter Beke zwaar uit naar de 'ballonnetjes' van N-VA.

Beke is 'ballonnetjes' van N-VA beu

© Belga

Wouter Beke uitte in Terzake op Canvas scherpe kritiek op de 'ballonnetjes die N-VA voortdurend oplaat', verwijzend naar een boerkiniverbod, een inperking van de vrije meningsuiting, de invoering van een noodtoestand in crisissituaties, ...

Structurele maatregelen

'Wat men mag verwachten van regeringspartijen is dat men collectief beslissingen neemt en die ook eendrachtig uitvoert', dixit de CD&V-voorzitter. 'Dat is ook wat Koen Geens en Jan Jambon (N-VA) de voorbije maanden gedaan hebben als het gaat over veiligheid. Dat is een absolute prioriteit. Wat niet helpt, is dat men voortdurend ballonnetjes oplaat. De ene na de andere. Dan zelfs in eigen partij begint af te schieten, waar andere partijen moeten op reageren en waarvan de publieke opinie zich terecht afvraagt: "waar gaat dat hier in godsnaam over?"'.

Volgens Beke is veiligheid voor zijn partij ook een absolute prioriteit, maar verwachten de burgers 'structurele maatregelen' zoals volgens hem in de voorbije maanden zijn genomen en geen 'ballonnetjes'.

Francken

De CD&V-voorzitter reageert dan ook geprikkeld op de houding van N-VA-staatssecretaris Theo Francken. 'Als vandaag illegalen rondlopen die een bedreiging zijn voor onze veiligheid en de staatssecretaris zegt: "ik kan die niet opsluiten want ik kan ze toch niet terugsturen", maar tegelijk zegt: "we hebben wel een noodtoestand om andere mensen te gaan opsluiten zonder enige vorm van juridische toetsing", dan zeg ik: "veeg voor uw eigen deur en doe wat men mag verwachten van een minister en een staatssecretaris"'. (Belga/KVDA)

Onze partners