Beke: 'Indexsprong vrijwaart onze competitiviteit'

30/01/12 om 08:08 - Bijgewerkt om 08:08

CD&V-voorzitter Wouter Beke roept de vakbonden op na de staking opnieuw rond de tafel te gaan zitten. 'Wij staan klaar om te praten over bijsturingen', antwoordt Erwin De Deyn van de socialistische bediendenbond BBTK.

CD&V-voorzitter Wouter Beke roept de vakbonden op morgen opnieuw rond tafel te zitten. Hij vergelijk de situatie met die van de politieke partijen: "Wij hadden ook in de patstelling kunnen blijven zitten, en dan was Griekeland erg dichtbij geweest", zegt hij op VRT-radio. "Wij staan klaar om te praten over bijsturingen", antwoordde Erwin De Deyn van de socialistische bediendenbond BBTK.

De voorzitter van de CD&V en De Deyn debatteerden over de staking en over de indexsprong. "De competitiviteit van onze bedrijven moet gegarandeerd zijn", zei Beke. "Als de loonkosten blijven stijgen, dan werkt dat arbeidsvernietigend. De indexsprong is geen inkomensmaatregel, maar een om die competitiviteit te vrijwaren." De Deyn is over die indexsprong duidelijk: "Als er aan de index wordt geraakt, zullen er grotere problemen komen"

De Deyn: 'Met besparingsideologie gaan we recht naar een collectieve verarming'

Ook op Europees vlak moet men durven nadenken over een andere politiek over werkgelegenheid, aldus De Deyn. Door investeringen, ook met behulp van de Europese of Belgische overheid, moet werkgelegenheid gecreëerd worden. De Deyn ziet geen heil in de "besparingsideologie": "Als we doen zoals in Duitsland, gaan we recht naar een collectieve verarming. Wij geloven in een sterk sociaal Europa, niet in een Europa dat bespaart op de kap van de burgers." (SD)

Onze partners