Beke: 'Het is niet onze schuld dat ideetjes van N-VA geen 24 uur standhouden'

06/02/16 om 04:57 - Bijgewerkt om 04:58

In ongemeen harde bewoordingen trekt Wouter Beke, voorzitter van CD&V, van leer tegen minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) en diens voorstel om de vennootschapsbelasting te verlagen. 'Ik mag toch om enige sérieux vragen'.

Beke: 'Het is niet onze schuld dat ideetjes van N-VA geen 24 uur standhouden'

Wouter Beke © Belga

In een uitgebreid interview met De Morgen gaat Wouter Beke (CD&V) onder meer in op de kritiek die zijn partij heeft op de verlaging van de vennootschapsbelasting naar 20 of 22 procent zoals minister van Financiën Johan Van Overtveldt die voorstelt. Donderdag had Eric Van Rompuy in de Kamer de minister al met enige boosheid geïnterpelleerd.

Volgens Van Overtveldt is die verlaging nodig om België competitief te houden, en zou de maatregel mogelijk (gedeeltelijk) terugverdiend worden.

Beke in De Morgen: "Ik viel van mijn stoel toen ik dit voorstel las. Meneer Van Overtveldt maakt toch deel uit van een regering? Als je dat op een serieuze manier wilt oplossen, dan ga je daar toch eens over spreken in de regeringskern? Dit is echt niet de manier om zoiets voor te stellen".

"De Europese Commissie heeft ons begrotingstekort voor 2015 op 2,9 procent van het bbp gezet. Ik heb van de minister van Financiën Johan Van Overtveldt gehoord dat hij niet op het strafbankje wil zitten met de lidstaten die de 3 procent tekort overschrijden. Wel, ik ook niet. Nu afkomen met een maatregel die vlot 3 miljard gaat kosten, lijkt me niet het juiste moment."

Wat met nieuwe inkomsten?

Het terugverdieneffect van de verlaagde vennootschapsbelasting trekt Beke in twijfel.

"Meneer Van Overtveldt had vroeger de respectabele reputatie dat hij niet te veel rekening wilde houden met terugverdieneffecten. Het lijkt me goed dat hij die naam in ere houdt."

De minister, aldus Beke, "heeft al wel wat voorstellen voor meer opbrengsten gedaan. Maar wat is ermee gebeurd? "Iemand nog wat gehoord van de opbrengsten van de karaattaks? Hoe zit het met de fiscale regularisatie? Of de speculatietaks, waarvan hij nu zelf zegt dat hij er niet meer in gelooft?"

"Goed, dan kun je roepen dat er moet worden gesneden in de sociale zekerheid. Maar als je dan niet verder komt dan kritiek op de werking van de vakbonden, waarbij nog dezelfde dag kan worden aangetoond dat je alternatief meer gaat kosten dan het opbrengt, dan mag ik toch vragen om enig sérieux? We zijn verkozen om beleid te voeren, niet om wat ballonnetjes op te laten. Het is niet onze schuld dat de ideetjes van N-VA geen 24 uur standhouden."

(RR)

Onze partners