Beke en Rutten: 'Premier Di Rupo focust beter op beleid'

07/01/13 om 06:44 - Bijgewerkt om 06:44

De voorzitters van meerderheidspartijen Open VLD en CD&V Gwendolyn Rutten en Wouter Beke vinden dat premier Elio Di Rupo de focus moet leggen op het beleid, eerder dan op de N-VA.

Beke en Rutten: 'Premier Di Rupo focust beter op beleid'

© Belga

Net als CD&V-voorzitter Wouter Beke vindt Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten dat premier Elio Di Rupo de focus moet leggen op het beleid, eerder dan op de N-VA. CD&V-voorzitter Wouter Beke noemt de uitval van premier Elio Di Rupo (PS) naar N-VA strategisch niet slim. Di Rupo had de N-VA een "zeer gevaarlijke" partij genoemd.

"Ik heb begrepen dat de PS mensen nogal snel gevaarlijk vindt", reageerde Vlaams minister-president Kris Peeters al enigszins relativerend. Zijn partijvoorzitter toont zich niet opgezet met de uitval. "Van een eerste minister verwacht ik eerst en vooral dat hij het werk van zijn regering verdedigt en zich onthoudt van aanvallen op anderen", luidt het in beide Concentra-kranten.

"In plaats van andere partijen gevaarlijk te noemen, vertel ik mijn eigen verhaal", vult Beke dan weer aan in De Standaard. In dezelfde krant gaat Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy nog wat verder. "Dit is een cadeau voor De Wever. Je wéét dat De Wever altijd in de rol van Calimero kruipt en net daarom moeten de Franstaligen tien keer nadenken vooraleer ze hem aanvallen", meent Van Rompuy. Eric Van Rompuy ging nochtans zelf ook stevig in het offensief door in Paris Match Bart De Wever een "demagoog" te noemen. Nog volgens Van Rompuy moet het de strategie van CD&V zijn "te alle tijde de N-VA te ontmaskeren" als een partij die het einde van het land wil.

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten volgt Beke. "Wat de mensen verwachten en ook ik verwacht van de premier en de regering is dat ze resultaten boeken, en niet met een moraliserend vingertje wijzen", zei ze in "De Ochtend" op de VRT-radio. "Iedereen weet dat er een probleem is met de financiering van kmo's, met onze economie", zegt Rutten. "Dan lijkt mij dat het eerste werk op de plank bij het begin van het jaar."

Rutten: 'N-VA is een partij als alle anderen'

"Iedereen heeft het recht op een mening, ook als die verkeerd is, en dat geldt zowel voor de N-VA die daar in Vlaanderen mee wil scoren als voor de PS die dat in Franstalig België wil doen. Maar daar zijn we geen stap verder mee. Wat we nodig hebben is een regering die resultaten boekt en bezig is met economie", zei de Open Vld-voorzitster.

"De N-VA is een partij als alle anderen. Dat wil zeggen dat je het er soms mee eens bent en vaak ook niet, dat moet ook kunnen. Dat is ook zo met andere partijen."

Rutten en Beke: 'Nog geen tijd voor verkiezingskoorts'

Rutten en Beke vinden dat het nog geen tijd is voor verkiezingskoorts. Op de vraag of Open VLD aan de premier gaat vragen om de aanvallen op N-VA te stoppen, zegt Rutten dat vicepremier Alexander De Croo "het nodige zal doen".


Onze partners