Bejaarde holebi's bang van rusthuis

24/10/11 om 08:27 - Bijgewerkt om 08:27

Veel holebi-ouderen zijn bang dat in rust- en verzorgingstehuizen hun geaardheid verborgen moeten houden.

Dat blijkt uit de Roze Belweek, een onderzoek van de holebivereniging Çavaria, zo bericht De Standaard maandag.

Çavaria organiseerde eind september voor het eerst de Roze Belweek. De enquête baseert zich op de getuigenissen van zestig holebi's. De voornaamste vaststelling is dat veel holebi-ouderen zich niet welkom voelen in rust- en verzorgingstehuizen wegens hun geaardheid. Ze zijn bezorgd over de "onzichtbaarheid" van homoseksualiteit in de zorgsector. Sommigen zijn bang dat homoseksualiteit er totaal niet bespreekbaar is.

"Oudere holebi's zijn vaak een vergeten groep', zegt Mieke Stessens van Çavaria in de krant. "Jonge homokoppels of lesbiennes zijn ondertussen een vertrouwd beeld. (...) Maar oudere holebi's zijn onzichtbaar. Alsof de maatschappij niet wil weten dat holebi's ook ouder worden.'

Aanpak verzorgers

Niet alleen bij het gros van de bewoners heerst volgens Çavaria een weinig open houding naar holebi's. Volgens Pimpernel40plus, een vereniging van oudere lesbiennes, hebben veel verzorgers de islam als culturele achtergrond. De vereniging ondervroeg allochtoon personeel over het thema. Daaruit bleek dat zij alle patiënten over het algemeen gelijk behandelen, maar dat ze het liever niet weten als die homoseksueel zijn. Dat draagt bij tot de sfeer waardoor oudere holebi's "opnieuw in de kast kruipen, nadat ze er zolang hebben over gedaan op eruit te komen," aldus Pimernel40plus.

Çavaria pleit voor sensibilisering rond het thema. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners