'Begrotingstekort 1 miljard lager in 2011 dan verwacht'

12/07/11 om 14:33 - Bijgewerkt om 14:33

Het tekort op de begroting in België zal voor dit jaar een miljard euro lager uitvallen dan verwacht, zegt ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V).

Premier Yves Leterme kondigde dat dinsdag aan op een persconferentie naar aanleiding van het tweejaarlijkse landenrapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Uit analyses van het monitoringcomité blijkt dat het tekort 1 miljard euro lager zal uitvallen. 'In plaats van een begrotingstekort van 3,6 procent van het BBP, stevenen we af op een tekort van slechts 3,3 procent', verklaarde de premier.

Druk van de financiële markten

Hij wees er fijntjes op dat België hiermee de aanbevelingen van de OESO volgt. Die riep ons land in haar rapport op om de openbare financiën 'dringend' verder te saneren, in het licht van de hoge staatsschuld en de oplopende kosten van de vergrijzing.

Angel Gurria, secretaris-generaal van de OESO, waarschuwde ook voor de druk van de financiële markten. 'De schuldencrisis spaart niemand in de eurozone, en zeker België niet', zei hij.

Snoeien

Concreet raadt de OESO aan om te snoeien in de uitgaven, waarbij alle politieke niveaus hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Aan de inkomstenzijde moet de fiscaliteit evolueren naar een systeem dat minder 'verstorend' werkt, waarbij het gewicht van de lasten uit arbeid vermindert. De OESO heeft ook bijzondere aandacht voor groene fiscaliteit, die in België nog maar weinig ontwikkeld is.

De organisatie besteedt tot slot een apart hoofdstuk aan de noodzakelijke hervorming van de arbeidsmarkt. Vooral jongeren en migranten zouden beter toegang moeten krijgen tot een baan. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners