Begrotingsakkoord: tabak en alcohol fors duurder

© Thinkstock

Tabak en alcohol worden fors duurder. Een overzicht van de belissingen die de regering-Di Rupo nam in het kader van het begrotingsakkoord.

Het kernkabinet heeft een akkoord bereikt over een pakket maatregelen van 750 miljoen euro om de begroting 2013 op het spoor te houden. Daarnaast werd reeds 2,37 miljard euro gevonden voor volgend jaar, waardoor een groot deel van de inspanning van 3,5 miljard die het monitoringcomité vooropstelde reeds gerealiseerd werd.

Dat was de boodschap van de topministers bij het verlaten van het Egmontpaleis. Ze benadrukten dat het een moeilijke oefening was, maar maakten zich sterk dat Europa hiermee overtuigd zal worden.

Minister van Begroting Olivier Chastel (MR) wees erop dat de werkzaamheden niet evident waren omdat 2013 nog maar enkele maanden telt.

Open Vld-vicepremier Alexander De Croo benadrukte dat er voor 60 procent besparingen gerealiseerd werden. “In deze moeilijke tijden moet ook de overheid besparen en de tering naar de nering zetten”, zei hij. De Croo was ook verheugd dat er een buffer van 250 miljoen is aangelegd en er geen “platte belastingsverhogingen” werden doorgevoerd zoals een verhoging van de accijnzen op diesel.

PS-vicepremier Laurette Onkelinx vond dat de regering “met opgeheven hoofd” uit de oefening komt.

Haar CD&V-collega Pieter De Crem had het over een evenwichtsoefening met een goed resultaat, waarbij er geen winnaars of verliezers zijn.

Minimumbelasting voor grote bedrijven

Wat de bedrijven betreft, komt er een minimumbelasting voor de grote bedrijven die wel dividenden uitkeren maar geen belasting betalen. In ruil daarvoor komen er voor 50 miljoen euro aan loonlastenverlagingen voor de kmo’s vanaf 2014.

Daarnaast dienen de advocaten vanaf volgend jaar 21 procent btw aan te rekenen. Ons land was een van de enige landen waar advocaten niet btw-plichtig waren, stelden zowel Alexander De Croo (Open Vld) als Koen Geens (CD&V). De btw is aftrekbaar, waardoor sommige advocaten zullen verliezen, anderen zullen winnen, stelde Didier Reynders (MR). Ook intercommunales worden btw-plichtig voor hun commerciële activiteiten, zoals de afvalverwerking.

Voorts komt er ook een taks van 25 procent op de Beveks, beleggingsvennootschappen met veranderlijk kapitaal. Er wordt ook gesnoeid in de fiscale voordelen voor diplomaten, wat 10 miljoen dit jaar en 20 miljoen in 2014 moet opbrengen.

Alchol en tabak foris duurder

Een aantal accijnzen worden geactualiseerd. Diesel blijft van een verhoging gevrijwaard, maar voor alcohol en tabak werd een verhoging van 8 procent beslist. Aan het kindergeld wordt op het aftoppen van de leeftijdscomponent, goed voor 3,45 miljoen, niet geraakt, maar de schoolpremie wordt dit en volgend jaar telkens met 15 procent verminderd, behalve voor de sociaal zwakkeren. Dit betekent een besparing van 21,4 miljoen.

In de sociale zekerheid wordt dit jaar 173 miljoen en in 2014 825 miljoen euro bespaard, voornamelijk door minder consumptie en lagere prijzen. Op Defensie en Buitenlands Beleid wordt dit jaar nog 104 miljoen bespaard, terwijl in Beliris 10 miljoen gesnoeid wordt. In 2014 moeten Defensie en Ontwikkelingssamenwerking het elk met 125 miljoen minder doen.

Op het leefloon voor buitenlanders wordt 60 miljoen gekort en door de sluiting van asielcentra wordt 34 miljoen bespaard. In totaal wordt volgend jaar zeker anderhalf miljard bespaard op de primaire uitgaven en in de sociale zekerheid. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content