Begroting: 'We gaan marges moeten maken' (Vande Lanotte)

13/12/11 om 10:15 - Bijgewerkt om 10:15

De federale overheid heeft de Belgische begroting voor 2011 niet goed ingeschat en zal afsluiten met een groter begrotingstekort dan voorzien. De nieuwe regering zal begin volgend jaar dus op zoek moeten naar nog meer extra financiële middelen.

Begroting: 'We gaan marges moeten maken' (Vande Lanotte)

© Belga

De begroting 2011 valt slechter uit dan voorzien waardoor ons land slechter presteert dan afgesproken met Europa. Daar valt dit jaar weinig meer aan te doen nu het half december is, zegt minister van Economie Johan Vande Lanotte.

België zal 2011 afsluiten met een begrotingstekort van 4,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) of 15,5 miljard euro. Dat is boven de doelstelling van 3,6 procent of 13,3 miljard euro die is afgesproken met Europa. Vicepremier en minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) wees er op de radio op dat het om gelekte cijfers gaat. De officiële communicatie van de Nationale Bank moet nog volgen. De slechtere cijfers zijn evenwel "geen verrassing". Hij wijst op "de impact van de groeivertraging en de afwikkeling van het Dexia-verhaal".

Een concreet cijfer wou Vanackere niet op de bijkomende begrotingsinspanning plakken. De slechtere cijfers zullen uiteraard een impact hebben, klonk het. De CD&V'er wil werken op de uitgaven en inkomsten, maar kijkt vooral naar "de derde weg", namelijk "inzetten op groei". "In maart zullen we allicht nieuwe beslissingen nemen en keuzes maken."

Ook Vande Lanotte verwijst naar de begrotingscontrole in maart. Er zal inderdaad een "zekere impact" zijn. "Ik denk dat er op dit moment niet veel marges meer zijn. We gaan marges moeten maken. Het is nu eenmaal het lot van deze regering 11,3 miljard inspanningen te vinden." Dat zal "een moeilijke zoektocht" worden. "Zijn er veel marges? Neen. Een regering moet van een nood een deugd maken."

Vier begrotingscontrolesBij de Franstalige radiozender Bel-RTL pleit staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V) er alvast voor om vier begrotingscontroles te houden in plaats van twee, nu de conjunctuur verslechtert. Ook Vande Lanotte liet zich in die zin uit. "De nieuwe regering zal in maart en ik denk ook in juni en september voortdurend haar cijfers moeten aanpassen en corrigeren." Vande Lanotte vindt het ook niet helemaal opgaan dat de ontslagnemende regering Leterme niets kon doen omdat ze in lopende zaken zat. Hij verwijst naar aanbevelingen van Europa. "We hebben dat een maand geleden gezegd en voorspeld. Daar is toen weinig gehoor aan gegeven. Men had nog wat kunnen rechtzetten, maar dat is niet gebeurd." (Belga/INM)

Onze partners