Begroting: ‘Vier miljard euro vinden is niet gemakkelijk’

© Belga

Het kernkabinet zet de begrotingsbesprekingen verder. Begrotingsminister Olivier Chastel zei dat het niet eenvoudig is 4 miljard euro te vinden.

Het kernkabinet zet sinds 11 uur zijn pogingen voort om een begroting voor volgend jaar op te stellen. De topministers hadden duidelijk voorbereid wat ze bij hun aankomst aan de Lambermont wilden lossen aan de pers die hen zoals gebruikelijk stond op te wachten. “We zitten nog steeds binnen het tijdslimieten”, vond Begrotingsminister Olivier Chastel (MR), die toegaf dat het moeilijk is om vier miljard euro te vinden. Steven Vanackere herhaalde dat het voor de CD&V niet voldoende is om een begroting op te stellen, maar dat men “het vertrouwen moet herstellen” door de competitiviteit en de werkgelegenheid te ondersteunen. Alexander De Croo (Open Vld) hoopte dat men vandaag echte stappen vooruit zou zetten.

Zaterdagavond was er weinig informatie te krijgen over de onderhandelingen, behalve dat men weinig vooruitgang geboekt had om het gat in de begroting 2013 te beperken tot 2,15 procent van het bbp. Dat
lijkt steeds moeilijker te worden binnen de limieten om te voorkomen dat men 2013 zou moeten aanvatten met voorlopige twaalfden.

Begrotingsminister Olivier Chastel (MR) maakte zich evenwel sterk dat men nog steeds “binnen de termijnen” zit om een begroting op te stellen, maar hij gaf toe dat het moeilijk is om vier miljard euro te
vinden. Om de kans op succes niet te hypothekeren, wilde hij evenwel niet zeggen hoeveel het kernkabinet reeds gevonden heeft.

Chastel is daarmee het eerste regeringslid dat toegeeft dat de regering op zoek moet gaan naar 600 miljoen euro meer dan aanvankelijk door het monitoringcomité was vastgelegd. Het comité ging uit van een groei van 0,7 procent voor 2013, terwijl recentere ramingen onder meer van het IMF uitgaan van 0,3 procent wat een bijkomende inspanning van 600 miljoen zou betekenen.

De minister van Begroting kondigde ook aan dat de regering de werkgroepen rond de fiscale en sociale fraude en rond de sociale zekerheid terug aan het werk heeft gezet. “Dat zal niet volstaan. Er moeten nog fiscale en niet-fiscale maatregelen bijkomen”, voegde hij eraan toe.

Onkelinx: ‘Banken moeten gemoraliseerd worden’

Laurette Onkelinx benadrukte dat er naast de begroting en competitiviteit ook gewerkt moet worden aan maatregelen om de banksector te “moraliseren”. Er moet nu vooruitgang geboekt worden, aldus de
PS-vicepermier. Het voorspel was goed, maar nu moet men besluiten, vond ze.

“De begroting moet zoveel als mogelijk in evenwicht zijn. Als dat vier dagen langer duurt, dan zal het zo zijn”, vond Joëlle Milquet (cdH), terwijl Didier Reynders (MR) bij zijn stelling bleef dat er zo zoveel mogelijk besparingen moeten gezocht worden voor men aan andere maatregelen zou denken.

Defensieminister Pieter De Crem (CD&V) liet uitschijnen dat van de kant van landsverdediging niet veel verwacht moet worden. “Defensie heeft reeds grote inspanningen geleverd, twee miljard, waarvan 800
miljoen besparingen en 1,2 miljard euro schuldvermindering”, maakte hij bij aankomst aan de Lambermont duidelijk.

Primaire uitgaven

Het kernkabinet heeft al vergaderd over de primaire uitgaven voor volgend jaar. De vicepremiers en de minister van Begroting zijn er andermaal niet in geslaagd om zich door de volledige primaire uitgaven te werken. Dus komt het kernkabinet opnieuw bijeen. Op tafel ligt dan defensie en ontwikkelingssamenwerking.

Zoals bekend moet de federale regering op zoek naar minstens 3,7 miljard euro om het tekort op de begroting 2013 onder 2,15 procent van het bbp te houden. De slechtere groeiverwachtingen voor volgend jaar dreigen de inspanning nog tot 600 miljoen zwaarder te maken. Zowel Johan Vande Lanotte (SP.A) als Didier Reynders (MR) en Alexander De Croo (Open VLD) wezen op de noodzaak van bijkomende maatregelen, terwijl Laurette Onkelinx (PS) in al het slechte nieuws een argument zag om de budgettaire teugels wat te lossen.

Er doen een aantal pistes de ronde, maar over geen enkele blijkt consensus te zijn: een verhoging van de btw, aanpassingen aan het indexsysteem, een hervorming van de notionele intrestaftrek, een nieuwe regularisatie voor geld in het buitenland, …

Weinig vooruitgang: ‘Er is geen euro meer gevonden’

Na afloop van de vergadering zaterdag was te horen dat er niet veel vooruitgang was geboekt. De commentaren liepen van “er is ernstig gediscussieerd”, over “er is veel gepraat, maar er zijn geen knopen doorgehakt” tot “er is geen euro meer gevonden”. Er zou lang over de administratie gepraat zijn, maar uiteindelijk werd niet meer beslist dan wat in het regeerakkoord staat, was ook nog te horen.

Het ziet er naar uit dat de werkzaamheden nog de hele volgende week zullen duren. Vanaf dinsdag herneemt de parlementaire activeit en wordt het moeilijker om samen te vergaderen, temeer de regeringsleden ook nog andere verplichtingen hebben.

Bovendien zullen premier Elio Di Rupo (PS) en minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) begin volgende week ook met hun Franse collega’s rond de tafel moeten gaan zitten over het Dexia-dossier. Op 7 november buigt de raad van bestuur zich over de kwartaalcijfers en beide landen moeten het tegen dan eens zijn over een eventuele herkapitalisatie.

Voorlopige twaalfden

Een aantal ministers sluit ook niet uit dat de begroting pas volgend weekend rond zal zijn. Dan zal het wellicht te laat zijn om de begroting nog voor het einde van het jaar door het parlement goedgekeurd te krijgen. De regering zal dan in het begin van volgend jaar een beroep moeten doen op het systeem van voorlopige twaalfden. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content