Begroting: Van Overtveldt vreest dat België 'collateral damage' wordt van Frankrijk en Italië

25/11/14 om 08:36 - Bijgewerkt om 11:44

De federale begroting voor 2015 krijgt op technisch vlak groen licht van de Europese Commissie, zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) in een reactie op de kritiek van het Rekenhof en de oppositie. Hij vreest echter dat ons land door toedoen van Frankrijk en Italië slechte punten riskeert. 'De begroting herschrijven is niet aan de orde'.

Van Overtveldt vreest dat België 'collateral damage' wordt van Frankrijk en Italië

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) © BELGA

Het Europese eindoordeel voor het cijferwerk voor 2015 valt normaal gezien eind deze week. 'Op technisch vlak' krijgt België alvast groen licht, besluit Johan Van Overtveldt naar eigen zeggen uit de vele contacten die hij de voorbije weken had met technici van de Europese Commissie.

Niettemin vreest de N-VA'er wat kritiek, met name in de eindbeoordeling. Dat finale oordeel volgt immers pas na een politieke discussie op het niveau van de Commissie en de lidstaten.

Die discussie 'maakt dat je de kwalificatie A, B of C krijgt', verduidelijkte Van Overtveldt in De ochtend op Radio 1. Concreet zou België volgens de minister 'collateral damage' kunnen worden van de slechtere leerlingen in de Europese klas.

'Je moet niet ver gaan zoeken waar het schoentje knelt. Het gaat bijvoorbeeld over Frankrijk en Italië, die in die discussie niet graag alleen komen te staan', aldus Van Overtveldt, die onder meer onze hoge staatsschuld aanhaalde als mogelijk pijnpunt.

Kritiek

Ook De Standaard schrijft dat de Europese Commissie de begroting goedkeurt, maar kritiek heeft op de toenemende schulden van ons land. De overheidsschuld zou in 2015 oplopen tot ruim 107 procent van het bruto binnenlands product, en dat terwijl de schuldgraad in de richting van 60 procent zou moeten zakken.

Het Europese fiat is wel een opsteker voor de regering­-Michel, zeker nu de federale begroting in eigen land fel onder vuur ligt na het kritische rapport van het Rekenhof. Dat zegt onder meer dat de impact van bepaalde maatregelen wordt onder- of overschat, terwijl bij verschillende departementen te weinig geld voorzien wordt voor de geplande uitgaven.

Delen

Het huiswerk opnieuw maken is een logische conclusie na de kritiek van het Rekenhof

Kristof Calvo

'Voor 322,6 miljoen euro aan rekenfouten'

In de ontwerpbegroting 2015 van de federale regering zitten volgens oppositiepartijen Groen en Ecolo voor minstens 322,6 miljoen euro rekenfouten. Het gaat dan om ondergefinancierde budgetten, ontoereikende interdepartementele provisies, niet opgenomen budgetten en onderschatte kosten van maatregelen. Concreet betekent dat bijvoorbeeld dat geld ontbreekt voor een beleid rond cybersecurity. Ook zijn er onvoldoende personeelskredieten om de besparingen te compenseren, is de bankenbijdrage slechts 10 procent van het aangekondigde bedrag en zijn de nodige middelen niet uitgetrokken om de betalingsachterstand bij justitie weg te werken.

Ecolo-Groen verwijt de federale regering daarnaast een gebrek aan transparantie. 'De financiële impact van belangrijke maatregelen zoals de indexsprong wordt niet onderbouwd', zegt Kamerfractieleider Kristof Calvo. 'Waarom de regering maar 75 miljoen inkomsten verwacht uit fiscale fraude, wordt volgens het Rekenhof onvoldoende toegelicht.'

Voor Ecolo-Groen geeft dit rapport de regering-Michel de kans om een rechtvaardigere begrotingsoefening te maken. 'Een ernstige begroting, waar de begrotingsinspanning eerlijk wordt verdeeld, is perfect mogelijk. Het huiswerk opnieuw maken is een logische conclusie na de kritiek van het Rekenhof.'

'Schertsbegroting'

In de aanloop naar de parlementaire besprekingen van de begroting heeft ook de PS al uitgehaald. 'Een schertsvertoning', luidt het oordeel van Laurette Onkelinx.

Volgens de Franstalige socialisten wordt de budgettaire inspanning voor volgend jaar geraamd op 3,282 miljard euro, waarvan 988 miljoen euro aan de inkomstenzijde. Maar daarvan zal slechts 50 miljoen euro structureel bij het kapitaal gehaald worden, zo verwijst de grootste oppositiepartij naar de beurstaks en de bijdrage van de financiële sector.

Tegelijkertijd herziet de regering van MR, N-VA, CD&V en Open VLD een aantal fiscale maatregelen en blaast ze het rendement ervan met enkele handigheidjes tijdelijk op, zo foetert de PS. De Franstalige socialisten verwijzen naar de liquidatiebonus voor bedrijven, de belasting op pensioensparen en de monsterboetes van 309 procent. 'Hoewel de fiscale situatie explosief is, geeft de regering fiscale cadeaus', betreurt Onkelinx.

Delen

Ik durf te zeggen dat wij vrij intens groen licht krijgen

Johan Van Overtveldt

'Niet herschrijven'

Van Overtveldt verdedigde de begroting op Radio 1. 'Het pad waarop deze begroting zich bevindt is een realistisch pad. Er zijn overschattingen en onderschattingen', verwees hij naar de moeilijk in te schatten impact van de indexsprong en hervormingen aan de notionele-intrestaftrek en de liquidatiebonus. 'Maar het Rekenhof zegt zeer expliciet: aan het eind compenseren de minnen de plussen.'

Uit het rapport blijkt volgens hem ook niet dat de regering 'systematisch te weinig geld zou hebben' voor geplande investeringen. Van Overtveldt wil de begroting dan ook 'uitvoeren zoals voorzien'. 'Er zijn uiteraard punten van kritiek, zoals altijd.' Maar sommige bemerkingen zijn volgens hem makkelijk te weerleggen, al liet de minister verstaan dat op andere punten toch wat bijsturing mogelijk is. Maar de hele begroting herschrijven is 'absoluut niet aan de orde'. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners