Begroting nog niet helemaal rond

18/11/12 om 00:05 - Bijgewerkt om 00:05

De begrotingsdiscussie is nog niet afgerond. Er wordt zondag verder gepraat.

Begroting nog niet helemaal rond

© Belga

De premier, de vicepremiers en de minister van Begroting zetten hun werkzaamheden zondag voort in de Lambermont, de ambtswoning van de premier.

De discussie is dus nog niet afgerond. "Er zijn verschillende punten besproken", aldus een bron, maar definitieve lijnen werden nog niet getrokken. Elders viel te horen dat de opmaak van de begroting voor 2013 is afgerond, maar dat is volgens anderen nog niet helemaal het geval.

De regering moest zoals bekend op zoek naar zowat 3,4 miljard euro om de begroting af te sluiten met een tekort van 2,15 procent van het bbp, zoals afgesproken met Europa. Intussen gaat de ploeg-Di Rupo op zoek naar manieren om de economie weer aan te zwengelen, de zogenaamde relancemaatregelen.

Loonkosthandicap

In de loop van de dag meldden sommige media dat de onderhandelaars dichtbij een akkoord zaten over het aanpakken van de loonkosthandicap ten opzichte van onze buurlanden. Dat bericht werd door meerdere onderhandelaars echter tegengesproken, of toch afgezwakt. Ook viel te horen dat die discussie moeizaam verliep.

De discussies over de loonkosthandicap en de begroting hervatten zondag dus om 12.00 uur. Het is de bedoeling van het kernkabinet om dit weekend of zondagnacht de onderhandelingen definitief af te ronden. Verschillende vicepremiers worden vanaf maandag immers verwacht op Europese vergaderingen en dat tot het einde van de week, met het oog op de opmaak van de Europese meerjarenbegroting voor de periode 2014-2020. (Belga/INM)

Onze partners