Begroting: Minister Muyters pikt uitspraken Luc Coene niet

© Belga

Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) en Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank zitten op ramkoers.

Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) haalt fors uit naar Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank en voorzitter van de Hoge Raad voor Financiën (HRF).

“Dat hij zegt dat de gewesten overschotten moeten boeken of dat er anders gesnoeid zal moeten worden in de sociale zekerheid, is een redenering die geen steek houdt. Het is onzin en een gouverneur onwaardig”, zo laat Muyters weten.

Het conflict tussen de Vlaamse regering en Luc Coene lijkt te ontsporen. Eerder deze week betwiste Vlaams minister-president Kris Peeters al de cijfers die de HRF had gebruikt voor het opstellen van haar begrotingsrapport. Coene counterde die kritiek in het VRT-radioprogramma De Ochtend met de boodschap dat de gebruikte cijfers wel degelijk kloppen.

Coene reageerde ook gebeten op de kritiek dat hij als ex-kabinetschef van Guy Verhofstadt te veel de liberale kaart zou trekken. Coene hamert erop dat de gewesten overschotten moeten boeken. Blijven de gewesten dat weigeren, dan kan dat “zware gevolgen” hebben, zo waarschuwde hij. “Ofwel beslist de federale regering om de inspanning op zich te nemen, maar dan moet de sociale zekerheid serieus in vraag worden gesteld.”

En net die opmerking is bij Vlaams minister Muyters in het verkeerde keelgat geschoten. “Dat de gewesten moeten overschotten boeken of dat er anders moet gesneden worden in de sociale zekerheid is onzin. Het is gewoon absurd en leugenachtig. Het is niet omdat Vlaanderen, Wallonië of Brussel overschotten boeken dat plots de factuur van de sociale zekerheid in orde zou zijn. Men zal nu eenmaal moeten raken aan het budget van de sociale zekerheid. Dat staat los van mekaar”, aldus Muyters. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content