Begroting: er wordt nog 'slechts' gezocht naar 1,3 of 1,4 miljard

14/03/16 om 23:21 - Bijgewerkt om 23:21

De federale topministers moeten op zoek naar 1,3 à 1,4 miljard euro om de begroting voor dit jaar op koers te houden. Dat werd vernomen na afloop van de vergadering van het kernkabinet op Hertoginnedal. Eerder was ook sprake van grotere bedragen, 2 miljard, of zelfs meer.

Begroting: er wordt nog 'slechts' gezocht naar 1,3 of 1,4 miljard

Premier Charles Michel en minister Johan Van Overtveldt in de Kamer, met tussen hen in Peter De Roover, N-VA-fractieleider © BELGA

De premier, de vicepremiers en de betrokken ministers zaten maandag sinds 17.00 uur samen in wat omschreven werd als een "serene" atmosfeer. Als uitgangspunt voor de begrotingswerkzaamheden hanteerden ze de inspanning van 2,2 miljard euro uit het rapport van het Monitoringcomité - een aantal topambtenaren dat de begroting van dichtbij tegen het licht houdt. Daarbij kwam zowat 200 miljoen euro na zowel positieve als negatieve correcties in verband met de uitgaven in de sociale zekerheid en de fiscale inkomsten.

Iets meer dan een miljard euro daarvan zou zonder besparingen of extra inkomsten kunnen worden dichtgereden. Daarbij wordt er rekening mee gehouden dat Europa bepaalde provisies niet zou weerhouden bij de berekening van het structureel tekort. Het gaat om ongeveer 50 miljoen euro extra op het vlak van asiel en zowat 450 miljoen euro rond veiligheid.

'Perfecte uitvoering'

Men rekent ook op extra inkomsten door de "perfecte" uitvoering van reeds besliste maatregelen. Het gaat om genomen beslissingen die nog niet of slechts gedeeltelijk zijn uitgevoerd. Daarbij is onder meer sprake van de Karaattaks. De regering wacht daarvoor op groen licht van Europa, maar er wordt naar verluidt een plan B voorbereid. Ook wordt verwezen naar de bankentaks en de vastgoedbevaks.

De gesprekken gaan dinsdag voort in werkgroepen en bilaterale gesprekken. Wat woensdag te gebeuren staat, is nog onzeker. Donderdag en vrijdag staat de Europese top in Brussel op de agenda, waardoor het wellicht rustig zal zijn rond de onderhandelingstafel. Er werd geen deadline vastgelegd voor het einde van de werkzaamheden. De sfeer rond de tafel wordt als "sereen" omschreven, en zou nogal verschillen van de verklaringen die de voorbije dagen werden afgelegd.

(Belga/RR)

Onze partners