Begroting: Al consensus over 5,2 miljard euro

© Belga

De onderhandelende partijen hebben al consensus bereikt over waar ze 5,2 miljard euro vandaan zullen halen. Over de overige miljarden wordt nog onderhandeld.

Bij de zoektocht naar 11,3 miljard euro voor de begrotingssanering, zou in principe al voor minstens 5,2 miljard euro consensus bestaan tussen de onderhandelende partijen. Dat bleek uit het verslag dat formateur Elio Di Rupo aan de zes voorzitters uitbracht over de werkzaamheden van de begrotingstechnische werkgroepen.

De formateur en de onderhandelaars kwamen voor het eerst terug plenair bijeen. De voorbije dagen hadden de begrotingstechnici zich in verschillende werkgroepen gebogen over de opmaak van het budget voor volgend jaar. Hun werk zou al een consensus over een bedrag van minstens 5,2 miljard euro opleveren, op een totaal van meer dan 11 miljard euro dat moet worden gezocht.

Dat bedrag zou mogelijk zijn als gevolg van maatregelen zoals de verlaging van de wettelijke groeinorm van de uitgaven in de gezondheidszorg, maatregelen op het vlak van de notionele intrestaftrek, de heffing op de nucleaire rente, de strijd tegen fraude, enzovoort. Te horen valt dat het gaat om een “minimale sokkel”. Het zou niet uitgesloten zijn dat uiteindelijk voor bepaalde punten op een hoger bedrag wordt uitgekomen. Bij het bedrag van 5,2 miljard euro wordt enkel rekening gehouden met het “minimum minimorum” waarover elke partij het eens zou zijn.

De Vlaamse liberalen merken echter op dat de lijst onsamenhangend is en niet de juiste evenwichten vertoont die ervoor moeten zorgen dat de economische groei niet wordt gefnuikt. Er zal pas echt politieke consensus bestaan wanneer er sprake is van een volledige begroting met een totaalpakket van 11,3 miljard euro besparingen die wel de juiste evenwichten vertonen, luidt het.

Begrotingsconclaaf
Dinsdag, woensdag en donderdag zal de formateur bilaterale gesprekken voeren met de voorzitters van de zes partijen. Nadien gaat vrijdag om 10.00 uur een begrotingsconclaaf van start. Die dag zou tot 22.00 uur worden onderhandeld, om dan vanaf zaterdag voort te onderhandelen tot de finish.

Bij het begin van de vergadering maandag was uit liberale hoek kritiek te horen op de open brief van de PS die maandag in Le Soir was verschenen, terwijl de formateur vorige week net op discretie had aangedrongen. MR-voorzitter Charles Michel zou de houding van de PS “weinig loyaal” hebben genoemd. Michel kwam ook terug op de uitspraken van PS-vicevoorzitter Philippe Moureaux aan het adres van MR-vicepremier Didier Reynders. Het gaat om beledigende uitspraken die een gebrek aan respect voor een onderhandelingspartner tonen, liet Michel noteren.

De MR kan de manier waarop de PS met de liberalen omspringt maar matig appreciëren. Naast de uitspraken menen ze dat de voorstellen van de formateur vooral hun kiezers viseren, waarbij ze bijvoorbeeld op de middenklasse en het spaargeld zouden mikken. Zaterdag hamerde Reynders er in De Morgen op dat zijn partij al veel had gegeven op institutioneel vlak en dat het nu de beurt is aan de PS om inspanningen te leveren. (Belga/INM/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content