‘Bedrogen’ Steven Vanackere: ‘ACW moet nieuwe start nemen’

© Belga

CD&V-minister van Financiën, met ACW-label, Steven Vanackere zegt zich ook bedrogen te voelen door de fiscale constructies bij het ACW: ‘Huwelijk met haute finance heb ik nooit goed idee gevonden’

De christelijke arbeidersbeweging moet volgens CD&V-vicepremier Steven Vanackere een nieuwe start nemen. Vanackere, die zelf een ACW-profiel heeft, voelt zich eveneens bedrogen omwille van de financiële constructies bij het ACW die nu volop kritiek krijgen, zo zegt de minister in De Standaard en het Nieuwsblad.

“Natuurlijk voel ik me daarin bedrogen, samen met de 800.000 coöperanten. Ik ben er nooit gerust op geweest toen bleek dat het ACW via zijn bank allianties begon aan te gaan aan de andere kant van de wereld, op zoek naar een groter rendement. Ik vind het erg dat niemand op tijd die spiraal heeft willen of kunnen doorbreken”, stelt de minister. “De coöperatieve gedachte en de haute finance vormen gewoonweg geen goed huwelijk, punt. Het zijn niet alleen de ACW’ers in de raad van bestuur van Dexia die dat hadden moeten beseffen. Al is het niet onlogisch dat het een ACW’er feller wordt aangewreven.”

Volgens de CD&V”er moet het ACW nu “een nieuwe start nemen”. “Het ACW zal opnieuw meer moeten aanknopen bij de oorspronkelijke inspiratie. De imagoschade is groot nu. Die bezinning volgt nog wel, maar het ACW is nu vooral ook een bedrijf in moeilijkheden”, klinkt het. Het ACW voert momenteel zelf ontslagen door.

Brussels parket: ‘Als het nodig is, openen we dossier’

Overigens meldt De Morgen dat de financiële sectie van het Brusselse parket het ACW van nabij opvolgt, gezien de recentelijke aantijgingen. “Als het nodig is, openen we een dossier”, aldus een woordvoerder. De Bijzonder Belastinginspectie (BBI) voert reeds een onderzoek.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content