Bedrijven internationaliseren sneller dan dat ze vervrouwelijken

28/12/11 om 07:26 - Bijgewerkt om 07:26

De raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven internationaliseren sneller dan dat ze vervrouwelijken. Ze tellen nog steeds maar 13 procent vrouwen.

Ruim een kwart van de bestuursleden in beursgenoteerde bedrijven heeft een andere nationaliteit dan de Belgische. Vorig jaar was dat nog maar het geval voor 18 procent van de vrouwelijke bestuursleden, en 15 procent van de mannen, zo leert de tweede Female Board Index van Patricia Ceysens (Open VLD). Dat bericht De Standaard.

72 bedrijven, zowat de helft van de aangeschreven beursgenoteerde bedrijven in ons land, vulden de vragenlijst in.

Barstje in plafond klein beetje groter

De internationalisering van de raden van bestuur zet veel sneller door dan de vervrouwelijking. In 2010 bleek uit een Europese telling dat 11,1 procent van de bestuurders van grote bedrijven in ons land vrouw is. De Bel20-bedrijven tellen zo'n 10 procent vrouwelijke bestuurders, zo bleek eerder dit jaar uit een studie van Guberna.

Ceysens telt er nu 12,8 procent bij een breder staal ondernemingen. Het barstje in het glazen plafond wordt een klein beetje groter. Toch heeft een op de drie (24 bedrijven) nog geen enkele vrouw in zijn raad van bestuur. (Belga/SD)

Onze partners