Bedrijfsleiders aangehouden in zaak Kubla

16/03/15 om 22:54 - Bijgewerkt om 23:18

Antonio Gozzi, bedrijfsleider van de industriële groep Duferco, is samen met een andere topfiguur van het bedrijf aangehouden in de zaak rond de Waalse politicus Serge Kubla. Dat meldt het bedrijf zelf en het wordt bevestigd door het federaal parket.

Bedrijfsleiders aangehouden in zaak Kubla

Serge Kubla © Belga

De Duferco-groep heeft naar eigen zeggen "met verstomming kennis genomen" van de aanhouding van de twee topfiguren, Antonio Gozzi, bedrijfsleider, en Massimo Croci.

. Onderzoeksrechter Michel Claise had Gozzi vanuit Italië naar België gehaald voor een verhoor, en deze had zich laten vergezellen door Croci.

De groep "betreurt deze beroving van de vrijheid ten stelligste" en spreekt van "een ongeoorloofd drukkingsmiddel". Gozzi en Croci beschikken "meer dan ooit over het volste vertrouwen van de groep en haar aandeelhouders", luidt het.

Loterij

Serge Kubla (MR), tot vorige maand burgemeester van Waterloo, richtte in 2009 de op Malta geregistreerde vennootschap Socagexi Limited op. Volgens een "authentiek document" zou Socagexi Limited via een geheime rekening op Malta 60.000 euro ontvangen hebben van het Zuid-Afrikaanse Ironet, een vennootschap van de groep Duferco die een adres had in het Zwitserse Lugano. Het bedrag werd overgemaakt voor "commerciële en industriële prospectie in de Afrikaanse landen" en "de oprichting van een vennootschap in de Democratische Republiek Congo". De voormalige Waalse minister werd eind februari aangehouden op verdenking van corruptie. Kubla zou als tussenpersoon gefungeerd hebben voor Duferco, die Congolese ambtenaren zou hebben omgekocht om investeringen in de sector van de kansspelen binnen te rijven. Duferco en Kubla ontkennen alles. Kubla gaf in een gesprek met RTL-tvi wel toe dat zijn bedrijf jaarlijks 240.000 euro (bruto) van Duferco ontving.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners