Bedreigd bos in Kluisbergen: ‘Tevreden dat alle neuzen in dezelfde richting staan’

Kluisbos © Wikimedia Commons

Het gemeentebestuur van Kluisbergen reageert tevreden dat Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) een zogenaamd ‘complex project’ opstart om de problematiek van de zonevreemdheid in het Kluisbos in totaliteit aan te pakken.

Op een persconferentie wijzen burgemeester Philippe Willequet (Gemeentebelangen) en schepen van Ruimtelijke Ordening Lode Dekimpe (Gemeentebelangen) er op dat ze al sinds 2009 vragende partij zijn om de problematiek in zijn geheel op te lossen.

Maandag raakte bekend dat Vlaams minister Joke Schauvliege haar administratie de opdracht gaf om de zonevreemdheid van kavels, een recreatieoord en recreatiegebied aan te pakken via het nieuwe ruimtelijke proces ‘complexe projecten’.

“We zijn tevreden dat de neuzen in dezelfde richting staan en dat de minister initiatief neemt om het probleem op te lossen, zowel voor mensen die er een stukje grond hebben, wonen, horecazaken uitbaten en zelfs wij met het recreatieoord”, aldus schepen Dekimpe. “Wij zijn daar al jarenlang vragende partij naar en zijn blij dat er nu van hogerhand interesse is.” Dekimpe en burgemeester Willequet zeggen de problematiek sinds 2009 aangekaart te hebben op verschillende bestuursniveau’s. De nieuwe procesaanpak ‘complexe projecten’ is wel pas sinds vorig jaar mogelijk.

Het gemeentebestuur trekt de verkoop van het recreatieoord terug, maar hoopt wel op een tijdelijke hervergunning tot de procesaanpak is afgerond. De verkoop van het recreatieoord, initieel gepland voor 8 december, kwam op de helling te staan toen bleek dat er geen hervergunning meer mogelijk is omdat het domein in bosgebied ligt.

Ondertussen zijn er drie dossiers bekend van eigenaars die deze legislatuur verkavelingswijzigingen of bouwaanvragen deden voor hun kavels. Wat de goedkeuring van een verkavelingsvergunning in juli 2015 betreft, waarbij twee loten samengevoegd werden tot één, wijst Oost-Vlaams gedeputeerde Hilde Bruggeman (Open Vld) erop dat daardoor geen nieuwe rechten verleend worden aan de eigenaar. “Er is een onderscheid tussen een bouwaanvraag en een verkavelingswijziging, want daarmee geeft je nog geen bouwvergunning”, onderstreept ze. “Door van twee loten één te maken geef je ook geen nieuwe rechten, je wijzigt alleen iets aan een bestaande verkaveling.”

Gedeputeerde Bruggeman wijst er voorts op dat een bouwaanvraag op één van die percelen in het Kluisbos in 2012 door de provincie werd geweigerd, wat in 2014 door de Raad voor Vergunningsbetwistingen werd bevestigd. In een ander bouwberoep in het Kluisbos moet de deputatie uiterlijk op 17 november een nieuwe beslissing nemen. De provinciale stedenbouwkundig ambtenaar gaf, net als bij het beroep uit 2012, een negatief advies.

Gedeputeerde Bruggeman zegt tot slot nog dat de provincie haar medewerking zal verlenen aan het traject ‘complexe projecten’ om de zonevreemdheid in het Kluisbos aan te pakken. “Ik denk dat het goed is dat daarvoor initiatief genomen wordt, als men daar een bescherming moet doen, dat moet men ook iets voor de eigenaars voorzien. Die mechanismen zijn logisch en moeten gerespecteerd worden,” aldus Bruggeman over de eigenaars die nog steeds over verkavelingsrechten beschikken, zelfs al dateren die uit de jaren zestig. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content