Béatrice Delvaux: een historische kans

14/06/10 om 12:18 - Bijgewerkt om 12:18

"Alles is nu in handen van Bart De Wever en Elio Di Rupo. Als zij moedig durven zijn, is er iets historisch in de maak. Ik ben daar optimistisch over".

Béatrice Delvaux, hoofdredactrice van Le Soir: 'De N-VA heeft kiezers weggehaald bij alle Vlaamse partijen. Daardoor kan ze deze uitslag onmogelijk interpreteren als een vraag om België te splitsen. Het signaal dat de Vlaamse burgers wel wilden geven, is klaar en duidelijk voor de Franstaligen: ze willen een grote staatshervorming.

Dat er met de PS en de N-VA aan beide zijden ook twee duidelijke winnaars zijn, is een opportuniteit. Het maakt hen op dit moment tot twee erg machtige partijen, en alles is nu in handen van Bart De Wever en Elio Di Rupo. Als zij moedig durven zijn, is er iets historisch in de maak. Ik ben daar optimistisch over, en ik vond het ook erg positief dat er op voorhand blijkbaar al verkennende gesprekken zijn geweest tussen beide.

Maar als binnen de tien dagen de grote lijnen van een akkoord niet duidelijk zijn, dan krijgen we weer hetzelfde rampscenario als in 2007. Elio Di Rupo maakt een grote kans om premier te worden, maar ik denk toch dat hij de jongste jaren geleerd heeft om meer op de lange termijn te denken. Hij zal liever een goed compromis hebben rond de staatshervorming en de regeringsvorming, dan het premierschap.'

Lees meer over:

Onze partners