BBI-directeur Anthonissen wil klacht van FOD tegen Karel De Gucht

24/01/14 om 17:40 - Bijgewerkt om 17:44

Karel Anthonissen van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI), die een blaam riskeert voor zijn tussenkomst in de belastingzaak rond Karel De Gucht (Open VLD), wil dat het FOD Financiën een klacht indient tegen Karel De Gucht.

BBI-directeur Anthonissen wil klacht van FOD tegen Karel De Gucht

Karel Anthonissen van de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) © BELGA

Karel Anthonissen, de gewestelijk directeur van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) Gent die een blaam riskeert als tuchtsanctie voor zijn tussenkomst in de belastingzaak rond Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht (Open VLD) en zijn echtgenote Mireille Schreurs, wil dat de FOD Financiën klacht indient tegen De Gucht. "De Gucht en zijn raadsman hebben mijn cliënt als ambtenaar in functie gesmaad, beledigd en bedreigd", zegt Hugo Coveliers, de advocaat van Anthonissen.

De fiscus startte een onderzoek omdat de villa van het echtpaar in Toscane argwaan wekte. Doordat de fiscus uiteindelijk de rekeningen van het echtpaar kon inkijken, werd een betwiste aandelentransactie opgemerkt. De Gucht realiseerde in 2005 een winst van 1,2 miljoen euro met het verkopen van aandelen van een zinkbedrijf, en het is op die transactie dat de fiscus 900.000 euro eiste van het echtpaar. Het Gentse hof van beroep oordeelde in december dat de fiscus onvoldoende aanwijzingen van belastingontduiking had om de rekeningen van het echtpaar in te kijken. De machtiging om de rekening in te kijken, werd vernietigd en alle gegevens daaruit mogen door de fiscus niet gebruikt worden.

'Machtswellusteling'

De top van Financiën oordeelt dat Anthonissen zich had moeten terugtrekken uit de zaak-De Gucht. De baas van de BBI had voorgesteld om Anthonissen een terechtwijzing te geven, maar de top van Financiën wil hem een blaam geven. Omdat dat een zwaardere tuchtsanctie is, kon Anthonissen zich opnieuw verdedigen. "We hebben opnieuw weerlegd dat er sprake is van een fout in hoofde van Anthonissen", zegt zijn advocaat Hugo Coveliers.

"Bovendien hebben we aan de voorzitter van de FOD Financiën gevraagd dat hij of de minister van Financiën klacht indient tegen De Gucht. Zowel meneer De Gucht en zijn raadsman hebben herhaaldelijk na de uitspraak (van het hof van beroep, nvdr.) mijn cliënt gesmaad, beledigd en bedreigd. Het artikel 276 van het Strafwetboek voorziet straffen voor iemand die een ambtenaar in functie beledigt. De Gucht heeft meneer Anthonissen onder meer een machtswellusteling genoemd."

Volgens de verdediging van De Gucht had Karel Anthonissen blijk gegeven van partijdigheid in het dossier, maar het hof oordeelde dat die "partijdigheid niet aanwezig is in het dossier".

'Cordon bleu'-voorzitter

Anthonissen had meer dan tien jaar geleden over De Gucht geschreven in een stuk over het cordon sanitaire in 't Scheldt. "Ik heb De Gucht inderdaad een 'cordon bleu'-voorzitter genoemd, maar had het ook over een cordon vert en cordon rouge", verklaarde Anthonissen voor het hof van beroep.

De Gucht verklaarde na het arrest van het hof dat hij blij was dat er "een einde komt aan de vaudeville opgezet door meneer Anthonissen". Hij omschreef hem als "partijdig", "een gevaarlijk man" en "een machtswellusteling". Gevraagd of hij verdere stappen ging ondernemen tegen Anthonissen, zei De Gucht: "Ik zal er eens over nadenken onder de kerstboom."

Beroep

Anthonissen schiet nu terug en wil een klacht van Financiën tegen De Gucht. "Nu is het aan de FOD Financiën om te zien wat ze doen. Ze moeten een definitief voorstel overmaken aan de minister van Financiën. Als ze bij een blaam blijven, gaan wij aan minister Geens vragen om artikel 276 toe te passen en klacht neer te leggen bij de procureur des Konings tegen meneer De Gucht wegens smaad, beledigingen en bedreigingen aan een ambtenaar", zegt Coveliers.

Het is niet duidelijk wanneer het definitief voorstel naar de minister van Financiën gaat. Anthonissen kan ook nog in beroep gaan bij de raad van beroep. De uiteindelijke tuchtbeslissing wordt door de minister genomen. (Belga/AVE)

Onze partners