BBI-directeur: 'ACW ontwijkt belastingen'

07/03/13 om 07:44 - Bijgewerkt om 07:44

'Een abnormale ontwijking van belastingen.' Zo noemt een BBI-directeur de operatie van het ACW om de opbrengsten uit Belfius-winstbewijzen onder te brengen in de vennootschap Sociaal Engagement. Volgens de BBI-topman gaat het wel degelijk om 'misbruik'.

BBI-directeur: 'ACW ontwijkt belastingen'

© Belga

De fiscale aanpak door het ACW, via de vennootschap Sociaal Engagement, van de dividenden uit de Belfius-winstbewijzen is een abnormale ontwijking van 25 miljoen euro aan belastingen. Dat zegt gewestelijk directeur Karel Anthonissen van de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI).

Misbruik

Volgens Anthonissen komt de fiscale operatie van het ACW neer op 'misbruik.' Hij doet zijn uitspraken in het Antwerpse satirische blad 't Scheldt, zo schrijft De Tijd.

Abnormale ontwijking

N-VA beschuldigde ACW eerder van fraude, belastingontduiking en schriftvervalsing. De BBI-directeur spreekt over 'een abnormale ontwijking' en over 'misbruik'.

Nog in De Tijd reageert ACW-woordvoerster Kris Houthuys verontwaardigd. 'De enigen die hier legitieme uitspraken over mogen doen, zijn degenen die bezig zijn met het onderzoek.' Problematisch

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) is niet te spreken over de uitspraken van Karel Anthonissen. "Dit is bijzonder problematisch", vindt Crombez, die stappen wil ondernemen.

"Hij heeft het dossier niet en heeft dus geen enkele autoriteit. Dit zegt dan ook niets over de uitkomst van het onderzoek."

Sereniteit

"Dit is een belangrijk onderzoek, dat we in alle sereniteit willen voeren. Als iemand die geen enkele autoriteit heeft - gezien hij het dossier niet heeft - zo de teneur zet, dan is dat problematisch. Ook al is dat dan in Jommeke of in 't Scheldt."

Geheimhoudingsplicht

Crombez is naar eigen zeggen "niet van plan dit zomaar te laten passeren". "Maar ik moet eerst nagaan wat mogelijk is", aangezien Anthonissen "zich indekt" door meermaals te herhalen dat het stuk in eigen naam geschreven is. "De eigenlijke onderzoekers hebben in elk geval een geheimhoudingsplicht."

Over de uitkomst van het echte BBI-onderzoek zegt dit in elk geval niets, onderstreept Crombez nog. Wanneer daar uitsluitsel zal komen, durft de SP.A-excellentie niet te voorspellen. "Maar dat zal niet ellenlang duren", vermoedt hij. (EE)

Onze partners