Bart De Wever zegt neen tegen nota Di Rupo

© Belga

Bart De Wever wil niet onderhandelen over de vorming van een regering op basis van de formateursnota van Elio Di Rupo. Daarmee is de Wetstraat opnieuw in een diepe crisis beland.

Bart De Wever liet er bij het begin van de persconferentie geen enkele twijfel over bestaan. ‘Deze nota is voor ons geen basis om onderhandelingen te starten.’

De formateursnota van Di Rupo is volgens De Wever een document waaraan heel hard gewerkt is en dat daarom respect en een grondige evualuatie verdient.

Bart de Wever: In het begin was ik hoopvol gestemd
‘We hebben alle voorstellen nauwkeurig geanalyseerd.
Ik was in het begin hoopvol gestemd. De waarheid achter de cijfers was echter niet zo rooskleurig als het leek.’

‘Ik dacht in het begin dat er een ja, maar zou inzitten. Na grondige lectuur van de nota is het ons duidelijk geworden dat deze nota geen basis is om onderhandelingen te starten.’

Bart De Wever: Met de beste wil van de wereld geloof ik hier niet in‘Wie ja zegt op de nota moet oprecht geloven dat onderhandelingen op basis van dit document tot een akkoord kunnen leiden. Met de beste wil van de wereld geloof ik dat niet.’

De Wever gaf ook inhoudelijk toelichting bij het njet van de N-VA.

Massale belastingverhoging
‘De nota van Di Rupo leidt tot een massale belastingverhoging. Dit is een aanslag op iedereen die werkt, onderneemt en spaart. Wij zien te weinig voorstellen voor sanering van de uitgaven.’

‘De aanbevelingen van het IMF over hervormingen in sociale zekerheid worden totaal in de wind geslagen. De nota creêert hoge verwachtingen maar lost niets in. De financieringswet en de voorstellen voor fiscale autonomie gaan niet ver genoeg.’

Zoals eerder al verwacht werd, was de N-VA helemaal niet onder de indruk over het luik van de staatshervorming in de nota van Di Rupo. ‘Op dit vlak lezen we weinig nieuws,’ zegt De Wever. ‘De lat lag hoger in de nota van Johan Vande Lanotte.’

CD&V stemt verdeeld
Het ‘neen’ van de N-VA was iets voor het middaguur al doorgedrongen tot CD&V-kringen. De Christendemocraten hadden hun persconferentie eerder op de dag gepland maar hebben die verschoven naar de namiddag, na de mededeling van de N-VA.

Het verschuiven van de eigen persconferentie gaf CD&V de mogelijkheid om ook neen te zeggen of om althans niet de zwarte piet te krijgen voor het doen springen van de onderhandelingen.

In kringen rond het partijbestuur verneemt Knack dat de CD&V verdeeld gestemd heeft. De basis heeft unaniem en lijnrecht tegen de G4 gestemd. De CD&V stemt voor “ja, maar en enkel ja indien de N-VA ook ja zegt.”

VUB-professor en specialist overheidsbegrotingen Herman Matthijs gaf deze voormiddag in een opiniestuk op Knack.be al de argumenten voor een neen van De Wever op de formateursnota. Toen al werd duidelijk welke richting de N-VA zou uitgaan.

Andere partijen wel akkoord
De sp.a heeft zonet bevestigd dat zij wel wil onderhandelen op basis van de nota Di Rupo. Ook Ecolo en CDH reageerden positief. Eerder lieten MR en Open VLD al weten mee in het bad te willen, maar dat lijkt nu allemaal nog weinig relevant.

Politieke impasse weer helemaal compleet
Met de afwijzing van de N-VA, is de politieke impasse weer helemaal compleet. De formateur heeft gezegd dat hij niet begint aan de vorming van een regering zonder N-VA. Hij heeft ook geen idee hoe het nu verder moet. Di Rupo heeft eerder gezegd dat hij zich in dit scenario zou terugtrekken om zich te beraden.

Di Rupo gaat nadenkenNa de persconferentie van Bart De Wever liet Elio Di Rupo weten dat hij vandaag niet zal reageren. De formateur wil de standpunten van alle partijen rustig analyseren en nadenken over de mogelijke gevolgen. (EE/RVC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content