Bart De Wever wil Vlaams front: ‘Het is tijd om taboes te doorbreken’

© ImageGlobe/Filip Claus

Eén jaar na de verkiezingen geeft Bart De Wever uitzonderlijk openhartige interviews in alle Vlaamse kranten. Hij roept daarin ook op tot de vorming van een Vlaams front met de Open VLD en CD&V. Een overzicht van zijn belangrijkste uitspraken.

Ik heb alles geprobeerd en alles overwogen, zelfs het premierschap (Bart De Wever in Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen)

Weinig toppolitici geloven nog in België (Bart De Wever in De Morgen)

Als je een regering maakt met de Franstaligen zonder duidelijke afspraken, word je bij de bok gezet. (Bart De Wever in Terzake)

Deze zomer moet er een ontknoping zijn (Bart De Wever in De Standaard)

Ik ben het monster van Frankenstein (Bart De Wever in Het Laatste Nieuws)

Iedereen mag van mij proberen te onderhandelen met een overkant die tevreden is met het status quo

“Na de verkiezingen geloofde ik dat het snel kon gaan,’ blikt Bart De Wever in De Morgen terug op een jaar lang onderhandelen. “Het alternatief was de soep waarin we nu zitten. “Iedereen mag van mij proberen een jaar te onderhandelen met een overkant die tevreden is met het status quo. Probeer maar eens op die muur te beuken zonder een woord frustratie te uiten.”

Op de vraag wat er nu moet gebeuren antwoordt De Wever dat Di Rupo perfect weet wat hij in zijn formateurstekst moet zetten om de situatie te deblokkeren. “Ik blijf erbij dat die zaken redelijk zijn. Ik kan leven met een staatshervorming die in de thema’s beperkt is, maar ze moet in de diepte gaan. Kan men mij dat niet geven, dan zal het met de N-VA niet gaan.”

Als je van dit land houdt en wil dat het blijft functioneren, is het tijd om taboes te doorbreken

“Na het institutionele zijn er nog zaken als immigratie en het gezondmaken van de openbare financiën. Komt er geen ommekeer in het migratiebeleid, dan zal het niet met ons zijn. Komen er massale belastingverhogingen, dan zal het ook niet met de N-VA zijn. Zo simpel is het. En als het niet gaat, moeten andere partijen ook maar eens kleur bekennen. Gaat het met hen dan wel?”

“Als je van dit land houdt en wil dat het blijft functioneren, is het tijd om taboes te doorbreken. Wat mij opvalt is dat als je met toppolitici onder vier ogen spreekt, het zeer zeldzaam is om nog iemand te vinden die in het voortbestaan van België gelooft. Zeer zeldzaam. Op de vraag of België binnen 20 of 30 jaar nog bestaat, zegt bijna niemand ja.”

We moeten aan de Franstaligen laten zien dat we na nieuwe verkiezingen nog kregeliger zullen zijn

In alle kranteninterviews pleit Bart De Wever voor de vorming van een Vlaams front. Zo ook in het interview met De Standaard. “We zitten in een ellendige toestand. Samen met Open VLD en CD&V moeten we een echte dreiging worden voor de Franstaligen en hen laten zien dat de situatie na nieuwe verkiezingen voor hen nog moeilijker zal worden, gewoon omdat we dan nog kregeliger zullen zijn. Maar de CD&V durft zich niet te engageren en de Open VLD kan het niet. De diverse ministers van Open VLD en CD&V doen hun job veel te graag. Behoudens een echte frontvorming, vrees ik dat deze toestand tot september blijft duren.”

“Op 13 juni vorig jaar zijn we met een marathon gestart. Ik weet niet aan welke kilometer we nu zitten, maar ik weet wel dat we deze zomer een ontknoping moeten beleven. De koning heeft Di Rupo aan het werk gezet zonder deadline. De bal ligt volledig in zijn kamp. Voorlopig horen we weinig van hem.”

Na de zomer moet er sowieso iets gebeuren. Je kan niet zomaar een tweede jaar onderhandelen.

Ook in Gazet Van Antwerpen en Het Belang van Limburg pleit De Wever voor een Vlaams front. “De Franstalingen moeten weten dat het na nieuwe verkiezingen nog veel erger zal zijn, dat er deze keer geen ontsnappen aan is.” De Wever herhaalt dat hij geen voorstander is van verkiezingen, maar dat de onderhandelingen ook niet kunnen blijven aanslepen. “Na de zomer moet er sowieso iets gebeuren. Ja kan niet zomaar een tweede jaar onderhandelen. Mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar een akkoord.”

Over zichzelf zegt De Wever dat hij tijdens de onderhandelingen bereid was om “all the way” te gaan. “Ik was kandidaat-formateur en desnoods zelfs kandidaat-premier, al is dat niet mijn ambitie.” De Wever verwacht nu snel actie van formateur Di Rupo. “De vraag is wat Elio Di Rupo wil. Wil hij een echt akkoord of wil hij alles aan de waggel houden tot na de zomer?”

Ik hoop dat de Franstaligen nu begrijpen dat het geen zin heeft om de onderhandelingen eindeloos te rekken

“De Vlamingen vragen al lang om veranderingen, maar die komen er niet. De mensen hebben ook vastgesteld dat elke keer je een regering maakt met de Franstalingen zonder duidelijke afspraken, je bij de bok wordt gezet,” zei Bart De Wever in Terzake in een reactie op de peiling van de VRT en De Standaard waarin de N-VA 33,3 procent scoort, een stijging van 5,3 procent tegenover de verkiezingen van exact een jaar geleden. “Deze peiling is een godsgeschenk. Ik hoop dat de Franstaligen nu begrijpen dat het geen zin heeft om de onderhandelingen eindeloos te rekken.”

Mijn eigen lot is ondergeschikt. Ik heb een minzaam karakter

Het Laatste Nieuws tenslotte verwijt De Wever dat hij aan menige Vlaamse tafel een splijtzwam is die voor grimmigheid zorgt tussen mensen die elkaar nochtans graag mogen. “Ik hoor dat niet graag, want ik heb een minzaam karakter,” zegt De Wever daarop. Ik heb een hekel aan roepen en tieren. Het is vreemd om te horen dat ik de inzet ben van andermans ruzies. Ik zit in de rol van het monster van Frankenstein. Au fond was dat een intelligent en goedaardig wezen dat het met iedereen goed voorhad, maar het werd met rieken en toortsen achtervolgd.”

” Mijn eigen lot is ondergeschikt, maar ik hoop dat men over vele jaren zal besluiten dat ik heb bijgedragen tot hervormingen die alle mensen van dit land ten goede zijn gekomen.” (EE)

Lees hier De Ultieme Confrontatie, de analyse van Rik Van Cauwelaert van de politieke toestand in ons land, één jaar na de verkiezingen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content