Bart De Wever wil betogingsverbod in winkelstraten

22/04/13 om 12:22 - Bijgewerkt om 12:22

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever is voorstander van een betogingsverbod in winkelstraten zoals dat nu al geldt op de Meir.

Bart De Wever wil betogingsverbod in winkelstraten

© Belga

Antwerps burgemeester Bart De Wever wil met met fractieleiders overleggen over een verbod op betogingen op grote handelsassen. Dat zei hij bij het ontvangen van een petitie van handelsverenigingen tegen betogingen op de Turnhoutsebaan.

Unizo Stad Antwerpen en BoHo 2140, de handelaarsvereniging van de Turnhoutsebaan, overhandigden een petitie aan Antwerps burgemeester Bart De Wever. "We verzamelden 1.100 handtekeningen van handelaars, klanten en inwoners," zegt Joost Sierens, voorzitter van BoHo 2140, "omdat we van onze handelaarsbuurt een bloeiende plaats willen maken, waar het fijn is om winkelen."

Geen betogingen in winkelbuurt

De petitie komt er na de commotie rond de extreemrechtse N-SA-betoging in de buurt. "De betoging is uiteindelijk wel verboden," zegt Sierens, "maar we willen een signaal geven dat we geen betogingen meer willen in onze Borgerhoutse winkelbuurt. Genoeg is genoeg."

Ook ondernemersorganisatie Unizo steunt de actie: "We willen absoluut het recht op vrije meningsuiting eerbiedigen", zegt Nico Volckeryck, "maar er is ook het recht op ondernemen. Kan men bijvoorbeeld op sommige plaatsen geen speakers' corners oprichten, zoals in Londen?"

De Wever had begrip voor de bekommernissen, maar stelde dat er in dit dossier "fundamentele rechten botsen". Hij stelde te willen doen wat kan, bijvoorbeeld bekijken of een bestaand verbod op betogingen op de Meir uitgebreid kan worden naar alle centrale handelsassen.

"Daarvoor wil ik wel het mandaat van de meerderheid. Ik zal dat op 30 april met de fractieleiders bespreken," aldus De Wever. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners