Bart De Wever: 'Wij reageren te gepasten tijde'

28/09/11 om 17:10 - Bijgewerkt om 17:10

Bart De Wever wil 'te gepasten tijde' reageren op de communautaire akkoorden op federaal vlak. In de Wetstraat wordt uitgekeken of de N-VA van De Wever de bereikte akkoorden kan verenigen met een aanwezigheid in de Vlaamse regering.

"We zullen te gepasten tijde een beslissing nemen als we de teksten van de akkoorden kennen". Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever woensdag gezegd in het debat over de Septemberverklaring in het Vlaams parlement.

De Wever wil pas reageren als hij teksten heeft kunnen inkijken. Naar verwachting zal formateur Di Rupo vrijdag voor het eerst uitpakken met teksten. De andere partijen kijken reikhalzend uit naar de reactie van de N-VA op de bereikte akkoorden.

Zijn de akkoorden voor de N-VA te verzoenen met het Vlaams regeerakkoord? Kunnen ze in de Vlaamse regering blijven zitten?

N-VA-fractieleider Kris Van Dijck repte in zijn tussenkomst woensdagmiddag met geen woord over de deelakkoorden die op federaal bereikt werden rond BHV of de financieringswet.

Maar oppositiepartijen Vlaams Belang, Open Vld, LDD en Groen! confronteerden de N-VA-fractieleider meteen met de forse kritiek die de N-VA de afgelopen week op de bereikte akkoorden heeft gegeven.

Schizofrenie
"De N-VA toont opnieuw zijn januskop. Aan de ene kant is er de pitbull De Wever die op federaal niveau oppositie voert en aan de andere kant is er de schoothond Van Dijck die de N-VA in de Vlaams regering wil houden. Die schizofrenie wordt onhoudbaar", aldus Vlaams Belang-fractieleider Filip Dewinter.

Kleur bekennen
Ook Lode Vereeck (LDD) en Sas van Rouveroij (Open Vld) drongen er bij N-VA op aan kleur te bekennen en om nu eens duidelijk te zeggen of de bereikte deelakkoorden nu wel of niet in overeenstemming zijn met het Vlaamse regeerakkoord en de Octopusnota. "Quid N-VA?", vroeg ook Groen! zich af.

"Dit is een debat over de Septemberverklaring", zo danste N-VA'er Van Dijck wat rond de hete brij. "Zo gauw er er duidelijkheid is over de federale akkoorden met de implicaties voor Vlaanderen zullen wij het debat voeren", dixit Van Dijck.

Teksten
Van Dijck werd meteen bijgevallen door zijn partijvoorzitter De Wever. De N-VA-kopman benadrukte dat zijn partij pas een definitief oordeel zal vellen wanneer ze teksten heeft.

De Wever reageerde wat geprikkeld op de kritiek uit Vlaams Belang-hoek. "Ik begrijp niet dat het Vlaams Belang maar één partij viseert en niet de partijen die op federaal niveau akkoorden maakt. Wat is de verdienste daarvan voor de Vlaamse zaak?", aldus De Wever. (Belga/EE)

Onze partners