Bart De Wever vreest 2,5 miljard euro verlies voor Vlaanderen in 2030

26/09/11 om 19:37 - Bijgewerkt om 19:37

N-VA vreest dat Vlaanderen in 2030 op een verlies van 2,5 miljard euro afstevent als gevolg van het akkoord over de financieringswet. Bart De Wever is 'gechoqueerd' over de manipulaties in het akkoord.

Bart De Wever vreest 2,5 miljard euro verlies voor Vlaanderen in 2030

© Belga

De partij van Bart De Wever meent dat Elio Di Rupo en de acht onderhandelende partijen uitgaan van te gunstige groeicijfers. Daardoor zou het eindbedrag van 298 miljoen euro voor Vlaanderen in 2030 in een "normale" hypothese omslaan in

een verlies.

Puzzel

Dat verklaarde N-VA-voorzitter Bart De Wever, geflankeerd door hoofdeconoom Guy Clémer, maandag op een informele briefing. De partij blijft verstoken van officiële cijfers van de onderhandelaars, maar zegt de puzzel toch ongeveer te hebben gelegd.

Manipulaties

De Wever is naar eigen zeggen geshockeerd door een aantal "manipulaties" dat in het systeem is geslopen. Hij spreekt ook tegen dat het akkoord niet zover verwijderd is van hetgeen hij zelf had voorgesteld toen hij nog aan de onderhandelingstafel zat.

Fenomenale groei

De Wever stond stil bij de bewering van sp.a'er John Crombez dat Vlaanderen tegen 2030 800 miljoen euro beter zou worden. Volgens hem wordt daarbij uitgegaan van een "fenomenale" groei van het bbp en van de belastinginkomsten. Bovendien gaat het om een gecumuleerd bedrag, aldus De Wever. "Als je dit toepast op Brussel, dan wint het volgens de Crombez-logica 15 miljard euro", luidt het. "Dit is inderdaad historisch".

Brussel

Brussel krijgt er volgens het akkoord in 2015 461 miljoen euro bij. Tel daarbij de Beliris-middelen en je komt uit op 586 miljoen euro, aldus De Wever. Hij voegt eraan toe dat de 461 miljoen euro welvaartsvast is, waardoor Brussel in 2030 zowat 1 miljard euro extra zou krijgen. (Belga/EE)

Onze partners