Bart De Wever: 'Vlaamse kiezer wordt afgedreigd'

29/04/14 om 09:55 - Bijgewerkt om 11:27

"De Vlaamse kiezer wordt afgedreigd. De MR zegt eigenlijk tegen de Vlaamse kiezer: 'uw democratie doet niet mee'". Zo reageert N-VA-voorzitter Bart De Wever in het VRT-radioprogramma De Ochtend op uitspraken van MR-voorzitter Charles Michel.

Bart De Wever: 'Vlaamse kiezer wordt afgedreigd'

Bart De Wever © Belga

Die had in een interview met De Standaard gezegd dat de MR, als zijn partij het initiatief krijgt, geen regering maakt met de N-VA. Voor Michel is de N-VA een separatistische partij. "Wij willen de zaken duidelijk maken voor de mensen", zegt hij. "Als de MR het initiatief heeft, dan wordt de volgende regering er een zonder N-VA. Dat geldt zowel voor Brussel als op federaal vlak."

N-VA-voorzitter Bart De Wever countert Michel. "De Franstalige liberalen steken hiermee de witte vlag uit voor de PS." Volgens De Wever probeert Michel met zijn uitspraken de Vlaamse kiezer "af te dreigen". "Men probeert de Vlaming ervan te overtuigen niet te stemmen voor verandering omdat die verandering er toch niet komt."

Di Rupo II

Maar dat zal volgens de N-VA-voorzitter niet baten. "Al sinds 'Leuven Vlaams' zeggen, roepen en krijsen de Franstaligen 'neen' tegen verandering. Maar de geschiedenis heeft geleerd dat die verandering er toch komt, als de Vlaamse kiezer dat wil. Dat was zo met het federalisme en dat zal zo zijn met het confederalisme", aldus De Wever.

De Wever ziet in de uitspraken van Michel vooral een tactische zet om zich tegenover de PS te positioneren. Aan Franstalige kant lijken alle deuren voor de N-VA gesloten. "Het is duidelijk dat als de Franstaligen de kans krijgen een Di Rupo II te vormen zonder Vlaamse meerderheid, ze dat zullen doen. Dat vind ik vanuit hun standpunt nog begrijpelijk. Maar dan zal het afhangen van de houding van de Vlaamse traditionele partijen als CD&V en Open Vld." (Belga/TE)

Onze partners