Bart De Wever verwacht meer inzet van PS

28/03/11 om 11:08 - Bijgewerkt om 11:08

De PS moet naar oplossingen willen kijken, vindt Bart De Wever. Volgens Elio Di Rupo is er op sommige vlakken al toenadering.

Het wordt alweer een belangrijke week voor de onderhandelingen over een communautair akkoord. N-VA-voorzitter Bart De Wever liet maandag vlak voor het partijbureau van N-VA weten dat hij deze week vooruitgang wil boeken, maar dan "moet de PS wel bereid zijn om verder te gaan dan nu het geval is", klinkt het.

"Deze week moeten we proberen om onze geschilpunten op te lossen. Ik denk dat Wouter Beke met voorstellen zal komen en die zullen we dan ook bekijken. Ik hoop in elk geval dat het lukt", aldus De Wever, die de PS oproept om zich meer in te zetten.

"Als er voorstellen met oplossingen op tafel liggen, dan moet je ook de openheid hebben om daarnaar te kijken. Anders kan je beter afronden."

Di Rupo: "Beetje bij beetje vooruitgang"

Ondertussen meent PS-voorzitter Elio Di Rupo dat er op sommige vlakken al toenadering is. "Beetje bij beetje wordt er vooruitgang geboekt", zegt de Di Rupo maandag in Metro.

Volgens de PS'er zijn de menselijke relaties met N-VA goed, maar zal hij zich zal verzetten tegen hun plannen om het land te splitsen. "Hun programma is het mijne niet, verre van", aldus Di Rupo."Volgens onze analyse van hun standpunten en hun gedrag aan de onderhandelingstafel, is het meer dan duidelijk dat ze stap voor stap naar een onafhankelijk Vlaanderen willen gaan. Dat is evident".

Hij zegt ook dat een staatshervorming absoluut noodzakelijk is, "en wel nu onmiddellijk". Er moet bovendien eerst een communautair akkoord zijn alvorens een regering het levenslicht kan zien. "Maar dat verhindert ons niet het al te hebben over socio-economische thema's. Onder meer over de meerjarenbegroting tot 2015 kunnen we al praten", luidt het. Di Rupo vindt wel dat het sociaal-economische beleid van De Wever nergens naartoe zal leiden.

Verslag bij de koning
Koninklijk onderhandelaar Wouter Beke zet maandag en dinsdag zijn bilaterale contacten met De Wever en Di Rupo voort. Woensdag zit Beke normaliter met De Wever en Di Rupo samen aan tafel. Donderdag zou hij opnieuw verslag uitbrengen bij de koning.

Onze partners