Bart De Wever versus Kris Peeters: 'Laagste niveau van campagne ooit'

11/05/14 om 12:42 - Bijgewerkt om 14:17

N-VA-voorzitter Bart De Wever en Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) gingen voor het eerst tijdens deze kiescampagne rechtstreeks met elkaar in debat. 'Ik zoek geen ruzie, ik voer gewoon campagne', aldus Kris Peeters.

Bart De Wever versus Kris Peeters: 'Laagste niveau van campagne ooit'

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en Bart De Wever (N-VA) © BELGA

Twee lijsttrekkers in Antwerpen, Bart De Wever (N-VA) voor de Kamer en Kris Peeters (CD&V) voor het Vlaams-parlement, kruisten de degens in de Zevende Dag. Elk kopstuk mocht één thema kiezen.

Hoewel De Wever het thema, actieve migratie versus passieve migratie, had uitgekozen startte hij onmiddellijk met een uithaal aan het adres van Peeters. Hij toonde een affiche, die CD&V gisteren verspreidde. "Dit is het laagte niveau van campagne voeren, dat ik ooit heb gezien", klonk het. Op de affiche verwijst CD&V naar de uitspraken die Jan Jambon (N-VA) tijdens een interview deed. 'Moet ik eerst mijn huis verkopen als ik zonder werk geraak?', vraagt een 55-jarige vrouw zich af.

"Dit is beneden alle peil, stop met de mensen bang te maken", aldus De Wever. Peeters reageerde door te stellen dat hij akte nam van de verontschuldigingen van Jambon, maar dat hij desondanks achter de affiche blijft staan. "Dit is een bijzonder asociale maatregel", benadrukte Peeters. "In uw stad zijn er dubbel zoveel werklozen als in de rest van Vlaanderen, deze moeten niet doorgestuurd worden naar het OCMW voor een leefloon (die ze dan na een paar jaar verliezen.) Ze moeten gesteund worden door onder meer de VDAB om werk te vinden. CD&V vindt dat de werkloosheidsuitkering niet beperkt moet worden in de tijd, want dat is asociaal."

Werkloosheidsuitkering

De Wever reageerde al zuchtend. "Het is een maatregel die overal in Europa wordt toegepast, maar ach ja heel Europa is asociaal, heel de wereld zal wel verkeerd zijn", sprak hij ironisch.

Daarop repliceerde Peters nuchter: "Ik geef u als raad: als iedereen in de Schelde springt, moet u niet volgen."

Daarna volgde een welles-nietes-gesprek over de afschaffing van leeflonen bij werklozen na drie jaar. "Iemand die samenwoont, werkloos wordt na drie jaar leefloon, en waarvan de partner 1089 euro ontvangt, krijgt dus nul euro", vroeg Peeters.

Na enige aarzeling antwoordde De Wever: "Ik zal nooit toestaan dat iemand in de miserie belandt. Ik ben zelf van simpele komaf en heb alles te danken aan de welvaartstaat. Ik vind het ongezien dat men mij nu beschuldigt van het afbreken van de welvaartstaat."

Woonbonus

Peeters haalde de woonbonus aan als voorbeeld van de overheveling van bevoegdheden na de zesde staatshervorming. De woonbonus is de fiscale aftrek die mensen krijgen wanneer ze een hypothecaire lening aangaan.

"Sta me toe dat ik niet recht spring van vreugde over de zesde staatshervorming. De Vlaamse regering was voor de overheveling afgestevend op een overschot op het budget. Maar nu is er sprake van tekort van 2.5 miljard euro op Vlaams niveau. Hoe gaan we dat nog betalen", kwam De Wever tussen.

Volgens Peeters is het vooral belangrijk dat de woonbonus wordt behouden voor zij die reeds een lening aangingen. "Die mensen moeten zich geen zorgen maken, voor hen zullen de federale maatregelen worden doorgetrokken, daarnaast zal CD&V inzetten op renovatie en ecologisch bouwen."

De Wever zegt dat zijn partij de woonbonus wil behouden, allesinds toch tot 2018. "Het is erg gevaarlijk om uitspraken te doen zoals Wouter Beke eerder deed: dat de woonbonus onbetaalbaar is. Zo breng je de vastgoedmarkt in gevaar en een vastgoedcrisis kunnen we in elk geval missen. Daarom springen wij voorzichtig om met het thema en zullen we vanaf 2019 bekijken hoe de zaken er dan voor staan."

Laatste samenvallende verkiezingen

Wanneer Peeters om een reactie werd gevraagd op de uitlating van De Wever dat hij steeds ruzie zoekt, antwoordde de Vlaams minister-president: "Ik zoek geen ruzie, ik voer campagne."

Het voorstel van De Wever om eerst een Vlaamse regering te vormen vooraleer Federale onderhandelingen te starten ziet Peeters niet zitten. "Onderhandelingen tussen verschillende deelregeringen is geen goed idee. Weet u bovendien hoeveel geld het ons land, en zeker Vlaanderen, heeft gekost toen er 541 onderhandelingsdagen nodig waren: 393 miljoen euro. Dat wil ik absoluut voorkomen."

"Ik heb niet gezegd dat de Vlaamse regering moet onderhandelen", zei De Wever. Maar volgens hem is het "toch logisch dat als Wallonië steeds linkser wordt, wij in Vlaanderen een blok vormen." Opnieuw zei De Wever dat hij een coalitie met CD&V en Open VLD wel ziet zitten. "Of zelfs met twee partijen." Daarop lanceerde De Wever een klein charmeoffensief richting CD&V. "Want in het verleden verliepen de onderhandelingen tussen onze partijen om een Vlaamse regering te vormen, toch erg vlot."

Afsluiten deed Peeters met een opvallende uitspraak. Als het van hem afhangt, zijn dit de laatste samenvallende verkiezingen. "Wat mij betreft, gebeurt dat niet meer."

Onze partners