Bart De Wever: 'Tobback maakt van cafépraat de norm'

26/04/14 om 11:58 - Bijgewerkt om 12:02

De 'eunuchen' van Di Rupo vond Bart De Wever nog wel goed gevonden, maar van de 'cafépraat' van Bruno Tobback wordt hij kregelig. 'Hoe geraak je daar als echte tooghanger nog onder?'

Bart De Wever: 'Tobback maakt van cafépraat de norm'

Bart De Wever © Belga

'De eunuchen van de N-VA!'. De recente vergelijking van premier Elio Di Rupo vond N-VA-voorzitter Bart De Wever nog wel geestig gevonden, maar ze sloeg volgens hem nergens op. Anderen maken er dan weer meer een ordinaire scheldpartij van met SP.A-voorzitter Bruno Tobback op kop, vindt hij.

''Liesbeth Homans een tweederangsfiguur noemen, dat doe je toch niet? En mij noemt hij een aasgier. Tobback maakt van cafépraat de norm. Hoe geraak je daar als echte tooghanger nog onder?', aldus De Wever in Het laatste Nieuws.

Het Stalinorgel van Peter Mertens

Over zijn eigen soms zurige omschrijvingen van zijn politieke tegenstrevers zegt De Wever: 'Ik ben graag puntig, maar nooit boertig.' Niettemin hakt de N-VA-voorzitter in het interview stevig in op de andere partijen. Zo zegt hij dat de SP.A niet meer weet van welk hout pijlen maken en dat het programma van Open VLD met spuug en paktouw aaneen hangt.

'De communisten van PVDA-PTB jagen de socialisten de daver op het lijf. Hoe luider Tobback roept dat hij geen schrik voor hen heeft, hoe dunner het hem door de broek loopt. Ik merk het in Antwerpen: zijn SP.A wordt weggeblazen door het Stalinorgel van Peter Mertens. De PVDA is het Vlaams Belang van de linkerzijde', gaat De Wever stevig door.

Ook over de regering-Di Rupo heeft De Wever geen goed woord over. 'Een gedrocht', noemt hij het. 'Een Vlaamse minderheidsregering! Ik daag u uit: je vindt geen land ter wereld waar de meerderheid van de bevolking zoiets zou pikken. Het zijn de Vlamingen die in dit land de rekeningen betalen. Die instaan voor 83 procent van onze export. Dan laat je je toch niet minoriseren?,' zegt De Wever, die niet uitsluit dat hij straks wel met de PS in een regering stapt.

Kwetsbaar

Maar ondanks alle goede peilingen voelt De Wever zich nog niet zo zeker van de overwinning. Hij maakt zich zorgen over de volgens hem misplaatste aanvallen op het N-VA-programma. 'Wij zijn de enige partij die open kaart speelt, met gedetailleerde tabellen van hoe we jaar na jaar het begrotingstekort gaan afbouwen tot nul. Daarmee stellen we ons kwetsbaar op.'

Wat betreft de samenstelling van de Vlaamse regering zijn de voorkeurpartners van De Wever CD&V en Open VLD, in die volgorde. Maar over wie die regering moet leiden, blijft hij vaag. Net als alle N-VA'ers is ook Liesbeth Homans geen kandidaat voor de post van Vlaams minister-president.

Of hij zelf kandidaat-premier is, wil De Wever niet zeggen. 'De beste premier is hij die het grootste deel van ons programma uitvoert. Is dat een N-VA'er? Niet zeker. Kijk naar premier Verhofstadt, kijk naar premier Leterme: je betaalt je verblijf in de Wetstraat 16 met bloed. Maar de kiezer kan alles mogelijk maken', besluit de N-VA'er.

Onze partners