Bart De Wever: 'Taxshift afronden kan einde maken aan gekibbel'

24/05/15 om 14:58 - Bijgewerkt om 15:01

Bart De Wever (N-VA) heeft, een jaar na de verkiezingen, geen spijt van de regeringsdeelname van zijn partij. Hij geeft wel toe dat er te veel geruzied wordt, maar denkt dat het afronden van de taxshift daar een einde kan aan maken. De burgemeester van Antwerpen bevestigt ook dat hij opnieuw doodsbedreigingen heeft gekregen.

Bart De Wever: 'Taxshift afronden kan einde maken aan gekibbel'

Liesbeth Homans en Bart De Wever (N-VA) © Belga

Bart De Wever was te gast in het VTM-middagnieuws voor een terugblik op het eerste jaar van de federale regering, waar zijn partij N-VA voor het eerst inzit. Het is geen gemakkelijk jaar geweest en N-VA gaat achteruit in de peilingen, maar spijt heeft de voorzitter niet.

Verantwoordelijkheid

'Als je een jaar teruggaat en kijkt wat we gerealiseerd hebben. In het laatste jaar onder Di Rupo was er geen jobcreatie meer, kampten we met grote tekorten, zaten we op de strafbank in Europa, was de handelsbalans negatief, we moesten dus onze verantwoordelijkheid opnemen.'

'Ik spiegel me een beetje aan de conservatieven in Groot-Brittannië. Daar waren de peilingen heel slecht, maar ze halen een klinkende zege. Als je doet wat je moet doen, word je beloond', legt De Wever uit.

Lees ook: de balans van Carl Devos van een jaar Michel-I

Kibbelkabinet

Toch vervallen de regeringspartijen van de ene ruzie in de andere en kreeg de regering vaak de naam 'kibbelkabinet'. De Wever geeft toe dat er te veel ruzie is en dat het moet stoppen.

'Achter de schermen proberen we daar verandering in te brengen, maar er is één ding nodig: het afronden van de tax shift. Die zorgt voor heel wat zenuwachtigheid. Partijen laten ideeën op, vervallen dan in discussies. Als we dat eindelijk kunnen afronden, heeft deze regering vrije baan om eindelijk het herstelbeleid voort te zetten.'

Doodsbedreigingen

De burgemeester van Antwerpen bevestigde ook dat hij opnieuw doodsbedreigingen heeft gekregen. Hoe ernstig die zijn, dat moet nog blijken.

In een in het Frans opgestelde brief die aan de Handschoenmarkt was opgehangen, wordt hij bedreigd met executie indien hij zich niet tot de islam bekeert, zo vertelde Bart De Wever zelf in het VTM-middagnieuws.

'Ik heb altijd voorspeld dat we niet meteen van die dreiging van die extremistische islam zouden afzijn', aldus De Wever. 'Dat is jarenlang veronachtzaamd. Die zweer is nu opengebarsten met Syrië en er zal nog veel etter uitkomen vooraleer we er vanaf zijn.'

De burgemeester van Antwerpen krijgt al langer persoonlijke bewaking. Het OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, voert screenings uit en bepaalt het niveau van bedreiging. De Wever: 'Dat wordt beslist in Brussel. Ik sta blijkbaar nog op een niveau waar close protection voor nodig is. Daar moet ik mee leren leven.'

Bekijk het fragment

Topmadam

Nog in het VTM-nieuws nam De Wever de verantwoordelijkheid op zich voor de verschuiving van bevoegdheden bij N-VA-staatssecretaris Elke Sleurs. Daarbij viel vooral op dat Sleurs haar portefeuille voor strijd tegen fiscale fraude moest afstaan aan minister van Financiën Johan Van Overtveldt. Wel krijgt ze er met Grootstedenbeleid, dat bij vicepremier Jan Jambon zat, een andere bevoegdheid bij.

'Superbekwaam, een topmadam, voor wie ik mijn hand in het vuur zou steken', zo zette de hij Sleurs uit de wind. 'Als iemand verantwoordelijkheid moet nemen, dan zal ik het wel zijn'.

De Wever lichtte toe dat hij tijdens de regeringsonderhandelingen had geprobeerd de portefeuille fraudebestrijding volledig binnen te halen als één pakket. Dat gebeurde niet. De strijd tegen sociale fraude ging naar Open VLD en Sleurs kreeg een bevoegdheid die niet aansloot bij haar andere portefeuilles (Armoedebestrijding, Wetenschapsbeleid, Gelijke Kansen en Personen met een Handicap), aldus de N-VA-voorzitter, die er nog aan toevoegde dat de verdeling gewoon niet efficiënt werkte. (VTM/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners