Bart De Wever sluit niet uit dat hij premier wordt

21/05/14 om 23:36 - Bijgewerkt op 22/05/14 om 05:55

N-VA-voorzitter Bart De Wever sluit niet uit dat hij het burgemeesterschap van Antwerpen laat staan voor de Wetstraat 16. Maar eerst moet de kiezer spreken, zegt hij. De Wever wil eerst en vooral "een logische coalitie".

Bart De Wever sluit niet uit dat hij premier wordt

Gaat Bart De Wever naar de Wetstraat 16? Hij sluit niets meer uit. © REUTERS

De Wever deed zijn uitspraken in het Canvas-programma Terzake. Het "hangt van de kiezer en van het spel af" of hij eerste minister wordt, verklaarde de N-VA-voorman daar. "Voor ons zijn logische coalities het belangrijkste, zowel in Vlaanderen als federaal. Wij willen partijen samenbrengen die ook logisch samen horen en congruent beleid kunnen voeren; een sociaaleconomisch herstelbeleid."

"Ik sluit niets meer uit op dit moment", zei De Wever. "We zullen zien wat de kiezer in het mandje legt. Ik kan mij een context inbeelden waarin je dat (het premierschap; red.) moet opnemen, ik kan me ook ander contexten inbeelden. Maar het belangrijkste voor mij is: politiek gaat niet over mijn carrièreplanning. Het gaat er niet over waar ik terechtkom. Het gaat erover: welk soort beleid gaan we krijgen? En alles is daaraan ondergeschikt. Als ik een logische coalitie kan krijgen, maar ze zeggen bijvoorbeeld: jij mag daar zelf niet in zitten, is dat als persoon een kleine prijs. Als ze zeggen: je kan ze wel krijgen, maar je moet ze zelf leiden, is dat een andere prijs."

Duidelijkheid scheppen

De Wever blaast al lang warm en koud over het premierschap. De ene keer zegt hij dat hij niet beschikbaar is en dat men moet ophouden hem dat te vragen, de andere keer wil hij niets uitsluiten. Nu dus ook niet. "Ik denk dat ik dat al min of meer gezegd heb, maar kort voor de verkiezingen moet je die duidelijkheid ook wel durven scheppen."

Als De Wever naar de Wetstraat 16 verhuist, zal hij in ieder geval het burgemeesterschap van Antwerpen moeten laten staan. "Dat zal de kiezer op zondag beslissen", sprak hij.

Onze partners