Bart De Wever: 'Schoon Verdiep zal altijd open staan voor Joodse gemeenschap'

22/10/12 om 10:14 - Bijgewerkt om 10:14

N-VA-voorzitter Bart De Wever drukt de Antwerpse Joodse gemeenschap op het hart dat 'het Schoon Verdiep altijd voor jullie zal openstaan. Wij zullen uw partner zijn'.

N-AV-voorzitter en waarschijnlijk de toekomstige burgemeester van Antwerpen Bart De Wever sprak op een receptie de Antwerpse Joodse gemeenschap toe, zo meldt de website van Joods Actueel. De Wever kwam terug op zijn uitspraken over de stadslogan van Patrick Janssens (SP.A): ''t Stad is van iedereen': "Wat van iedereen is, is van niemand. Dat is niets waard. Ik vind dat een stad vooral is van wie daartoe bijdraagt. De Joodse gemeenschap heeft dat zeker gedaan en blijft dat doen."

'Wat u vraagt zal met respect worden behandeld, in alle openheid en in discretie'

De Wever uitte zijn dankbaarheid aan André Gantman, voormalig Open VLD-politicus maar nu N-VA'er, die samen met eveneens oud-Open VLD'er Ludo Van Campenhout de receptie organiseerde. Voor Bart De Wever was het in zijn speech, die te herbeluisteren is op de website van Joods Actueel, belangrijk te benadrukken dat hij aanspreekbaar zou zijn: "De deuren van 't Schoon Verdiep zullen voor jullie niet gesloten zijn, ze zullen zes jaar open zijn. Daar mag u op rekenen, wat u vraagt zal alleszins met respect worden behandeld, in alle openheid en in discretie. We zullen proberen om zo goed mogelijk samen te werken, voor ons zijn jullie heel erg belangrijk, wij zullen uw partner zijn voor de komende zes jaar."

André Gantman: 'Bart De Wever wordt gedemoniseerd. Wij Joden weten wat het is gedemoniseerd te worden, en hoe dat eindigt'

Ook André Gantman sprak op de receptie. Hij had weinig lovende woorden voor mensen die zijn voorzitter "demoniseren": "Wat mij echt chagrijnig maakt is de manier waarop men de N-VA in het algemeen, maar de voorzitter in het bijzonder, aanpakt. Een demonisering tot en met. En wij Joden, wij weten wat het is gedemoniseerd te worden en hoe dat eindigt. Ik zeg in alle oprechtheid en alle openheid: zij die dat doen, en dat blijkt goed georkestreerd te zijn, zullen den dezen hier op hun weg vinden, en blijven vinden. Dat ben ik aan mijn vriend Bart verschuldigd."

Ludo Van Campenhout besloot met te zeggen dat de samenwerking van de afgelopen jaren "nog maar het begin" was.

Michaël Freilich: 'Bart De Wever is klaar om burgemeester te worden'

In een begeleidend opiniestuk schrijft Michaël Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, dat Bart De Wever "klaar is om burgemeester te worden van Antwerpen. Hij heeft gedemonstreerd dat hij een burgervader wil zijn voor alle burgers van 't stad. (...) De gespannen sfeer, die ontstond in 2007, na zijn uitspraken over de excuses van Patrick Janssens, is volledig weggeëbd en lijkt niet meer dan een 'accident de parcours'. (SD)

Onze partners