Bart De Wever: “Periode zonder regering was beste periode voor economische groei”

© Belga

Is de federale regering echt goed bezig, zoals blijkt uit de peiling van De Standaard en VRT? En hoe zit het met de Vlaamse? De vier Vlaamse partijvoorzitters gaan erover in debat.

Uit de peiling van VRT en De Standaard kan geconcludeerd worden dat de federale regering goed bezig is. Wouter Beke (CD&V) bevestigt dat, in een debat met de andere Vlaamse partijvoorzitters in de Zevende Dag op Eén. “De inspanningen die gevraagd werden, worden nu stilaan omgezet in resultaten. We hebben een economische groei die hoger ligt dan in pakweg Frankrijk, en een tekort dat lager ligt. We hebben aan de rand van de afgrond gestaan, maar deze federale regering heeft het schip weer op koers gekregen.”

Goednieuwsshow

Bart De Wever (N-VA) vindt niet dat de federale regering de sociaal-economische toestand in ons land heeft rechtgetrokken. “Dat is de perceptie die men wil wekken met deze goednieuwsshow. Als je naar de objectieve cijfers kijkt, zie je dat de belastingen zijn verhoogd met tien miljard per jaar en dat er niet is gesaneerd. Men heeft het referentiekader voor mensen die werken, sparen en ondernemen verslechterd. Dat blijkt uit het recordaantal werklozen en het recordaantal faillissementen. Het is zoals Nobelprijswinnaar Paul Krugman heeft gezegd: ‘De periode dat er geen regering was, was nog de beste periode voor de economische groei.’ Er zijn, met andere woorden, heel ingrijpende maatregelen nodig.”

“Meneer De Wever, achter uw cijfers gaan nooit concrete voorstellen schuil, want als u ze moet uitleggen blijkt dat ze onrealistisch zijn”, zegt Bruno Tobback van sp.a. “De enige manier om het optimisme weer op te bouwen, is om stap per stap, kruiwagen per kruiwagen te werken. Dat is wat deze regering doet, en dat is waarom we op dit moment beter presteren dan bijna alle ons omringende landen.”

Institutioneel bashen

Ook Gwendolyn Rutten (Open VLD) zegt dat de huidige federale regering het goed doet. “Als je ons naast alle andere landen in West-Europa zet, zie je dat we de crisis langzaam maar zeker doorkomen. Je lost een economische crisis trouwens niet op door op te sommen met wat er verkeerd gaat”, reageert ze op De Wever. “Maar wel door no-nonsense maatregelen te nemen. Dat is wat we doen.”

Rutten zegt dat de komende vijf jaar de focus moet komen te liggen op het sociaal-economische: “Het gaat om jobs van mensen. Het mag geen rondje institutioneel bashen meer worden en het mag niet meer gaan over een staatshervorming en over confederalisme.”

Vlaamse regering

Heeft de Vlaamse regering het dan volgens De Wever beter gedaan dan de federale? “Als je gaat kijken naar de saneringen die ze gedaan heeft, dan zie je dat twee derde door besparingen is gebeurd. Dat is het omgekeerde dan bij de federale regering. De Vlaamse regering heeft al vier jaar een begroting in evenwicht. Dat is een zeldzaamheid in Europa.” Ook Tobback zegt dat de Vlaamse regering “stappen vooruit heeft gezet”.

Gwendolyn Rutten zegt op haar beurt dat de Vlaamse regering de voorbije vier jaar kansen heeft gemist. “Op essentiële gebieden voor de economie is men in gebreke gebleven. Wat mobiliteit betreft zijn we wereldkampioen filerijden. En dan zwijg ik nog over het onderwijsdossier, waar de N-VA een loopje heeft genomen met zijn coalitiepartners.”

Symmetrische regeringen?

Moeten we naar symmetrische regeringen, waarbij de Vlaamse gelijk is aan het Vlaamse deel in de federale? “Dat zie je in geen enkel federaal land. Dan kan je even goed het federalisme opdoeken. Dat is ook wat wij willen. Precies omdat het niet werkt.” (MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content