Bart De Wever onderhandelt verder zonder Groen

06/11/12 om 12:23 - Bijgewerkt om 12:23

De gesprekken die Antwerps formateur Bart De Wever (N-VA) dezer dagen voert om tot een coalitie te komen, zullen vanaf nu zonder Groen doorgaan.

Bart De Wever onderhandelt verder zonder Groen

© Belga

De gesprekken die Antwerps formateur Bart De Wever (N-VA) dezer dagen voert om tot een coalitie te komen, zullen vanaf nu zonder Groen doorgaan. Dat heeft De Wever zelf verklaard na afloop van het onderhoud met zijn resterende gesprekspartners.

Na Vlaams Belang en PVDA+, die al na de informatieronde uit de boot vielen, is Groen daarmee de derde partij die afvalt. De Wever heeft naar eigen zeggen een "concreet voorstel" gedaan aan Open VLD, de Stadslijst (SP.A en CD&V) en zijn eigen partij N-VA over hoe het nu verder moet.

Groen niet langer uitgenodigd

Hoewel de Stadslijst van uittredend burgemeester Patrick Janssens de voorbije weken verklaarde enkel in een coalitie te willen stappen met ook Groen erbij, wordt die laatste partij niet langer uitgenodigd door De Wever. "Hun positie op het vlak van mobiliteit ten opzichte van die van de Vlaamse regering maakt het voor mij, als lid van een partij die deel uitmaakt van die regering, onmogelijk om met hen verder te gaan", vindt de formateur.

Of het nu niet erg moeilijk wordt om een meerderheid te vinden aangezien de Stadslijst Groen erbij wil hebben, wilde De Wever niet gezegd. "Ik heb een concreet voorstel gedaan en hoop dat de anderen daar positief en constructief op zullen reageren", hield hij zich op de vlakte.

N-VA flirt met Open VLDOpen VLD ziet in De Wevers formateursnota een goede aanzet tot onderhandelen, de Stadslijst van SP.A en CD&V bleef erbij dat ze fundamentele bezwaren heeft met de tekst. Onder meer op het vlak van stadsontwikkeling, mobiliteit en sociaal beleid ziet de Stadslijst problemen. "Maar het is niet aan mij om te zeggen dat de nota moet herschreven worden, ik kan alleen zeggen dat het voor ons geen basis is om te onderhandelen", aldus Janssens.

Van de zijde van Open VLD en N-VA kwam een veel duidelijker positief signaal. "In de nota zitten een aantal goede aanzetten", vindt Open VLD-lijsttrekker Annemie Turtelboom. "Ik roep nu de andere partijen op om hun verantwoordelijkheid te nemen en duidelijk te kiezen voor oppositie of meerderheid, zodat de onderhandelingen echt kunnen starten."

De Wever: 'Formateursnota is goede onderhandelingsbasis'

De Wever bleef er ook bij dat zijn formateursnota, die door zowel Groen als de Stadslijst werd afgeschoten, een goede basis tot onderhandelen vormt. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners