Bart De Wever noemt Patrick Janssens een leugenaar

24/09/12 om 06:40 - Bijgewerkt om 06:40

Tijdens het eerste grote lijstttrekkersdebat voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen noemde Bart De Wever Patrick Janssens een leugenaar. Als N-VA de verkiezingen wint, sluit De Wever een coalitie zonder SP.A niet uit. Janssens is niet van plan om schepen te worden onder burgemeester De Wever.

'U hebt de voorbije dagen in zowat elke talkshow verklaard dat ik een schepenambt heb geweigerd in 2006. Dat is een manifeste leugen. Dat is een manifeste leugen. Ik eis dat u nu de waarheid vertelt.' Dat zei Bart De Wever (N-VA) tegen de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A) tijdens het eerste lijsttrekkersdebat in Antwerpen.

Patrick Janssens: 'De Wever heeft nog nooit een mandaat opgenomen.'

Tot grote ergernis van de andere deelnemers, werd het debat gedomineerd door De Wever en Janssens. 'Ik zie niet in waarom ik mijn verklaringen moeten intrekken,' zei Janssens. 'Iedereen weet dat Bart De Wever zijn verantwoordelijkheden al meermaals heeft ontweken. Hij heeft nog nooit een mandaat willen opnemen. Dat kan je toch niet ontkennen, Bart?'

Toch waren De Wever en Janssens het ook vaak met elkaar eens. . "De stad is erop vooruitgegaan", zeiden beide kopstukken net niet in koor. De Wever verdedigde opvallend vaak het beleid dat Janssens de afgelopen jaren voerde in de stad.

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) had Janssens, De Wever, Filip Dewinter (Vlaams Belang), Annemie Turtelboom (Open Vld), Meyrem Almaci (Groen) en Peter Mertens (PVDA+) samengebracht in de Arenbergschouwburg.

Patrick Janssens: 'De functie van partijvoorzitter en burgemeester valt niet te combineren'

Burgemeester Janssens, die net zijn campagne startte, stelt zich voor als burgemeester voor alle Antwerpenaren. Hij vreest dat De Wever, die ook N-VA-voorzitter wil blijven, het bestuur van de stad ondergeschikt zal maken aan zijn partij de N-VA. "Er komen ogenblikken dat je beleid voor de stad anders is dan wat je partij nationaal zegt. De functie van partijvoorzitter en burgemeester valt niet te combineren".

"Ik ben altijd een en dezelfde persoon, met dezelfde mening", counterde De Wever. Een mening verkondigen op het Schoon Verdiep en in Brussel iets anders verkondigen, zal met de N-VA niet gebeuren, zei hij.

Bart De Wever: 'Coalitie zonder SP.A is mogelijk'

De Wever sloot een coalitie zonder de socialisten niet uit. "Dat zou verfrissend kunnen zijn", zei hij. De N-VA-kopman zei dat er "wel wat combinaties" mogelijk zijn en merkte op dat SP.A en CD&V, die samen de stadslijst vormen, na de verkiezingen aparte fracties gaan vormen.

Bart De Wever: 'Vlaams Belang geeft allochtonen de schuld van de luchtvervuiling'

Anderzijds noemde hij de kans op een bestuursakkoord met het Vlaams Belang van Filip Dewinter "onbestaande". "U geeft de allochtonen nu zelfs de schuld van de luchtvervuiling", zei De Wever tegen Dewinter.

Patrick Janssens: 'Ik word geen schepen onder burgemeester Bart De Wever'

Janssens herhaalde dat hij geen schepen wil worden als De Wever burgemeester wordt. Groen-lijsttrekster Meyrem Almaci ziet haar partij eventueel deelnemen aan een "progressieve coalitie".

Open Vld, Groen en PVDA+ probeerden zich met concrete thema's in het debat te wringen. In het mobiliteitsdossier pleitte Open

Vld-lijstrekster Annemie Turtelboom voor een "omdraaien van de prioriteiten".

De nieuwe Scheldekruising kan nog lang op zich laten wachten en in afwachting kunnen de nieuwe "tangentverbindingen" R11/A201 wel aan aangepakt worden. Voor Turtelboom zijn hier "vijf minuten politieke moed" voor nodig.

Groen-kopstuk Almaci vindt dat het BAM-tracé voor die nieuwe Scheldekruising van tafel moet. Het doorgaand verkeer moet verder van de stad en de ring moet overkapt worden.

Vlaams Belang-kopstuk Dewinter noemde het "positief" dat het Vlaams-Belang-discours "gedeeltelijk is overgenomen". "Wij hebben het pad geëffend voor de verrechtsing".

N-VA'er De Wever protesteerde. "Wij hebben op geen enkel moment uw discours overgenomen". Ondanks de beweringen van Guy Verhofstadt, die dit weekend N-VA vergeleek met extreem-rechts, staat er volgens De Wever een Berlijnse muur tussen zijn partij en het Vlaams Belang. (Belga/EE)

Onze partners