Bart De Wever neemt Kris Peeters in het vizier

06/03/13 om 10:40 - Bijgewerkt om 10:40

N-VA-voorzitter Bart De Wever neemt Vlaams minister-president Kris Peeters in het vizier. Hij verwijt de Vlaamse regeringsleider van de ene op de andere dag van mening te zijn veranderd over de staatshervorming en de kiezer te hebben bedot.

Bart De Wever neemt Kris Peeters in het vizier

© Belga

Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever haalt in een interview met de Franstalige krant La Libre Belgique hard uit naar Kris Peeters, Vlaams minister-president én CD&V-frontman voor 2014.

"De inzet bij de verkiezingen van 2014 in Vlaanderen zal voor of tegen de N-VA zijn", zegt De Wever. "Men kan de kiezer geen twee keer bedotten, een Copernicaanse revolutie beloven en aanvaarden wat werd goedgekeurd. Kris Peeters heeft zijn discours van de ene op de andere dag aangepast. Men heeft hem een rol als boegbeeld van de christendemocraten in 2014 aangeboden. In ruil daarvoor heeft hij een zekere loyauteit aan een toekomstige regering Di Rupo II beloofd."

Lege doos

De burgemeester van Antwerpen verdedigt een confederalisme dat het federale niveau zal laten evolueren in de richting van een lege doos. Hij zegt ook niet meer "het spel van 2007 en 2010 te spelen, dat er enkel en alleen uit bestond de perimeter van de onderhandelingen af te bakenen".

Wat de eerdere uitspraken van Peeters over Brussel betreft, vindt De Wever het "niet erg slim om een jaar voor de verkiezingen aan de Franstaligen te zeggen wat je bereid bent te aanvaarden". Hij herhaalt zijn pleidooi voor een model met twee gemeenschappen.

Vanackere hoefde niet op te stappen

De N-VA-voorzitter is het eens met het vroegere standpunt van MR-vicepremier Didier Reynders, dat de PS op de oppositiebanken doen belanden, een staatshervorming op zich zou betekenen. "Maar dat is geen structurele hervorming", aldus De Wever. "Als ik het Franstalige politieke landschap bekijk, dan zie ik de PS als de zon en de andere partijen als planeten die rond haar draaien."

Terwijl de MR onder aanvoering van Reynders "een echte ambitie had om het leiderschap in Wallonië te halen", dan is dat met huidig voorzitter Charles Michel "niet echt hetzelfde". Hij meent dat de MR, "net als het cdH en Ecolo", strijd leveren om "de eerste partner van de PS te worden". (Belga/EA)

De Wever weigert het ontslag van CD&V-vicepremier Steven Vanackere overigens als een overwinning voor zijn partij te zien. "Wij willen enkel transparantie", luidt het. (Belga/EA)

Onze partners