Bart De Wever na de rellen: 'Antwerpen is niet van iedereen'

16/09/12 om 08:03 - Bijgewerkt om 08:03

N-VA, SP.A en Open VLD betreuren de rellen in Borgerhout bij protesten tegen de anti-islamfilm 'The Innocence of Muslims'. 'Antwerpen is niet langer het stad van iedereen,' zegt Bart De Wever.

Na de rellen in Borgerhout die uitbraken bij protest tegen de anti-moslimfilm trekt kandidaat-burgemeester Bart De Wever (N-VA) een duidelijke conclusie voor het volgende stadsbestuur. "De leidraad kan niet langer zijn dat het stad van iedereen is. Voor de N-VA is de stad alleen van die mensen die een inspanning leveren om ertoe te behoren."
De Antwerpse afdeling van de N-VA veroordeelt scherp de gewelddadige ontsporingen. Wat de partij bijzonder boos maakt, is het respectloze gedrag van sommige jongeren net op de dag dat Borgerhout zijn beste beentje wilde voorzetten met de feesteditie van de Reuzenstoet.

Alle gemeenschappen hadden hard aan dit feest gewerkt. "Het gedrag van sommige jongeren is totaal respectloos tegenover alle kinderen, handelaars en actieve bewoners die Borgerhout zaterdag in een feestelijk daglicht wilden stellen", zegt Alain Herremans, districtslijsttrekker voor N-VA in Borgerhout.

SP.A: 'GAS-boetes voor minderjarigen'
SP.A stadspartij Antwerpen betreurt de rellen die uitbraken in Borgerhout en herhaalt haar pleidooi voor de uitbreiding van het systeem van GAS-boetes tot 12 jaar. Dat zegt voorzitter Guy Lauwers.

"In onze stad krijgt iedereen kansen, maar heeft iedereen ook
verantwoordelijkheden. Antwerpenaars die uit de bocht gaan, zullen verantwoordelijk worden gesteld voor hun misstap. Als die begaan wordt door een minderjarige worden ook zijn of haar ouders bij de situatie betrokken en wordt er samen gekeken wat er nodig is om hun zoon of dochter weer op het juiste pad te krijgen", verklaart Guy Lauwers.

Verscheidenheid
De stadspartij pleitte reeds in het verleden voor de uitbreiding
van het systeem van GAS-boetes tot 12 jaar. "Die boete gebruiken we als middel om te voorkomen dat jongeren verder ontsporen. Want wat begint als onschuldigde stoerdoenerij, kan snel ontaarden in erger", aldus Lauwers.

Hij stelt voorts dat de grote verscheidenheid aan mensen en
meningen de kracht van grote steden is, maar dat die ook voor eigen problemen zorgt. Daarom is volgens hem van belang om een goed beleid uit te bouwen waarmee de problemen die regelmatig opduiken op de juiste manier kunnen aangepakt worden.

"De aanpak van de stad zaterdag mogen we bekijken als de bevestiging dat we daarmee op de goede weg zijn".

Open VLD: Allochtonen moeten verantwoordelijkheid nemen
Ook Open VLD veroordeelt de rellen in Borgerhout naar aanleiding van de anti-islamfilm zeer streng. Maar Eddy Baelemans, de gewezen korpschef van de Antwerpse politie en kandidaat op de Open VLD-lijst in Antwerpen, wijst ook de allochtone gemeenschap op haar verantwoordelijkheid.

Volgens hem moet de allochtone gemeenschap, en meer in het bijzonder de ouders van de relschoppers, een streng signaal uitsturen en de rellen veroordelen.

Bij rellen na een demonstratie tegen de anti-islamfilm 'Innicence of Muslims' zijn in Borgerhout 230 amokmakers opgepakt. Zij werden administratief aangehouden en overgebracht naar het cellencomplex aan de Noorderlaan.

Slogans
Op de Drink verzamelden zaterdagnamiddag een tweehonderdtal jongeren om te protesteren tegen de anti-islamfilm 'Innocence of Muslims'. Aanvankelijk bleef het bij het scanderen van slogans, maar toen een harde kern wilde doorbreken naar de Turnhoutsebaan, greep de politie in.

Braderij
"Op de Turnhoutsebaan was een braderij bezig en we wilden ten alle koste vermijden dat de heethoofden tot daar zouden geraken. Het ging er toen eventjes hard aan toe. De politie heeft pepperspray en de wapenstok gebruikt, maar er raakte niemand gewond. De amokmakers konden teruggedrongen worden tot op de Drink, waar ze administratief werden aangehouden", zegt woordvoerder Fons Bastiaenssens.

RellenDe jongeren werden stelselmatig overgebracht naar het cellencomplex aan de Noorderlaan. "We wilden op die manier ook vermijden dat er later nog meer rellen zouden uitbreken. Ze werden één voor één geïdentificeerd en in de loop van de avond met mondjesmaat worden weer vrijgelaten", aldus de woordvoerder.

Vrijdag was een sms-bericht verspreid waarin werd opgeroepen om zaterdag om 15 uur te verzamelen aan de Drink in Borgerhout om te protesteren tegen de anti-islamfilm. "Wij zijn bereid om met onze zielen en harten te strijden voor onze geliefde profeet, al is het de dood die ons tegemoetkomt. Wie liefde heeft voor de Profeet moet aanwezig zijn", luidde de boodschap.

De 230 heethoofden zullen het voelen in hun portemonnee. De meerderjarigen krijgen een GAS-boete van 50 euro of meer. De ouders van de minderjarige relschoppers moeten 100 euro betalen voor het ritje dat hun kind met de combi aflegde.

Balans
De politie heeft intussen ook een balans van de aangerichte schade. In de Drink, waar de demonstratie plaats vond, werd één geparkeerde wagen licht beschadigd. Dat gebeurde op het ogenblik dat de groep die wilde doordringen naar de Turnhoutsebaan werd terug gedreven.

Er werden voorts twee politievoertuigen licht beschadigd. Eén politieman raakte gewond toen tijdens de confrontatie een afvalcontainer kantelde en op zijn voet terechtkwam. Bij een van de manifestanten werd een vlindermes aangetroffen, wat een verboden wapen is. De politie stelde daarvoor een proces-verbaal op

Harde aanpak
Ook Unizo Antwerpen Stad heeft totaal geen begrip voor de rellen. De zelfstandigenorganisatie vraagt om een harde aanpak van organisatoren en daders. Unizo vindt het schokkend dat de rellen net uitbraken tijdens een volksfeest en reuzenstoet en dit "onder hem mom van protesten" tegen een anti-islamfilm die gemaakt werd in de VS.

De organisatie heeft naar eigen zeggen zeer verontwaardigde e-mails gekregen van islamitische ondernemers. Zij vrezen dat de amokmakers hun buurt zullen blijven verzieken als er niet harder tegen wordt opgetreden. (Belga/EE)

Onze partners